Očekuje se da će se Poljska okrenuti izraelskom gasu

Očekuje se da će se Poljska okrenuti izraelskom gasu

Scenario snabdevanja gasom iz Izraela sve je izgledniji za poljsku vladu i poljsku državnu gasnu kompaniju „Polskie Gornictvo Naftove i Gazovnictvo SA – PGNiG“.

Krajnji cilj je postepeno odvajanje od Rusije i ruskog gasa.

U tom kontekstu, prema izveštajima izraelskih medija, Poljska može vrlo brzo potpisati odgovarajuće sporazume za kupovinu prirodnog gasa iz Izraela.

Šef PGNiG Piotr Wozniak najavio je mogućnost saradnje sa Izraelom u bliskoj budućnosti.

„Naš cilj je da postanemo kompanija na raskršću sever-jug i istok-zapad. Moramo podržati južni deo zemlje i nastojati da se oslonimo na pouzdanog partnera, pa se okrećemo u svim smerovima, prema onima koji će biti u mogućnosti da nas opskrbljuju prirodnim gasom i da zadovolje naše potrebe u južnim regionima Poljske, te smo zbog toga zainteresovani za kupovinu gasa iz Izraela”, rekao je on.

Primećeno je da Poljska manje zavisi od Rusije i ruskog gasa, u poređenju sa situacijom od pre nekoliko godina, ali u ovom kontekstu vlada traži alternative i nove predloge.

Poljska je sa ruskim Gazpromom zaključila sporazum o snabdevanju gasom, koji će biti na snazi do 2022. godine.

Poslednjih godina, Poljska je potpisala sporazume sa trećim zemljama, kao što su SAD, Katar i Norveška, za snabdevanje LNG-om preko svog baltičkog skladišta i fabrike za preradu LNG-a./ibna/