Očekujemo da se strateško partnerstvo sa Grčkom nastavi, kaže Zaev

Očekujemo da se strateško partnerstvo sa Grčkom nastavi, kaže Zaev

Premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, izjavio je kako očekuje da se strateško partnerstvo i dobrosusedski odnosi s Grčkom nastave čak i nakon dolaska nove vlade u ovoj zemlji.

Zaev je to izjavio prošle večeri u televizijskom intervjuu. On je rekao da je novi grčki premijer Kyriakos Mitsotakis oprezan sa Prespanskim sporazumom. Zaev je dao i detalje o onome o čemu se razgovaralo sa Mitsotakisom u prvom telefonskom razgovoru.

“Razgovarali smo na prijateljski način. Poželio sam njemu i grčkom narodu prosperitet, a on je izrazio želju da se sastane i radi zajedno u najboljem interesu obe zemlje”, rekao je Zaev.

Lider VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski rekao je nekoliko dana nakon izbora Mitsotakisa kao novog premijera Grčke da je spreman da razgovara o Prespanskom sporazumu u slučaju da bude izabran za premijera i ako grčka strana to želi.

Politički analitičari u Skoplju ne očekuju nikakvu reviziju Prespanskog sporazuma od strane nove grčke vlade i, prema njima, Mitsotakis nije dao nikakve signale da će ovaj sporazum biti izmenjen. / ibna /