Od početka godine u BiH ušlo više od 19 000 migranata

Od početka godine u BiH ušlo više od 19 000 migranata

Delegacija poslanika Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) okupljena u Klubu za evropske integracije i bezbednosna pitanja, posetila je danas Službu za poslove sa strancima BiH, gde je s rukovodstvom te službe razgovarano o prioritetima u upravljanju migracijama u BiH.

Kako je nakon sastanka istakao direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, razgovarano je o svim aspektima migrantske krize, a posebno o bezbednosnim pitanjima, broju migranata i njihovom smeštaju, te o stanju u Unsko-sanskom kantonu (USK), kao i institucionalnom odgovoru na aktuelnu situaciju.

Između ostalog, razmenjena su mišljenja u pogledu ljudskih, materijalnih i finansijskih resursa, koje je neophodno iskoristiti kako bi se situacija držala pod kontrolom, uključujući i humanitarni aspekt te izmene zakonodavnog okvira.

Pozivajući se na aktuelne informacije, Ujić je podsetio da je od početka godine registrovano 19.500 ilegalnih migranata što je oko 20 posto više nego u istom periodu prošle godine, ocenivši da su migracije još pod kontrolom, a da su najveći problemi prisutni u Unsko-Sanskom kantonu, gde se beleži stalno prisustvo od 3.500 do 5.500 ilegalnih migranata.

Istovremeno, u Tuzli se svakodnevno prijavljuje oko stotinjak migranata, što predstavlja dnevni priliv. Kada se govori o strukturi i dalje se oko 90 posto odnosi na ekonomske migrante u dobi od 18 do 35 godina, kojih najviše dolazi iz Pakistana.

Ujić, nadalje, navodi kako je razgovarano o tome na koji način ‘rasteretiti USK’, uključujući izmeštanje prihvatnih centara. Odgovarajući na pitanje u vezi s odnosima s institucijama Republike Hrvatske u pogledu migracija, kazao je kako je razgovarano o pojavi vraćanja migranata iz Hrvatske u ‘zeleni pojas’, bez najave i bez readmisije, te da će Koordinaciono telo za pitanja migracija u BiH u narednom periodu zauzeti drugačiji stav po tom pitanju.

Dodao je da je, prema određenim informacijama, Hrvatska putem redovne readmisije primila na hiljade migranata iz Slovenije, te da treba videti šta je s tim migrantima.

Poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Aida Baručija (Nezavisni blok) ocenila je kako poseta Službi za poslove sa strancima jedan u nizu koraka parlamentaraca okupljenih u Klubu za evropske integracije i bezbednosna pitanja, podsećajući da su ovoj prethodile posete USK-u i Graničnoj policiji BiH (GPBiH) u Trebinju, te razgovori s ministrom bezbednosti BiH Draganom Mektićem.

Naglasila je kako je neophodno jačati kontrolu državne granice BiH kako bi se migrantska kriza držala pod kontrolom./ibna