Odakle “Zavetnicima” 40.000 evra da postanu stranka

Odakle “Zavetnicima” 40.000 evra da postanu stranka

Desničarska organizacija „Zavetnici“ ovih dana bi trebalo da se registruje kao nova politička stranka u Srbiji. Sakupljanje 10.000 potrebnih potpisa za osnivanje Srpske stranke Zavetnici je u toku. Za to vreme društvene mreže bruje kako u osnivanju ove stranke, zapravo učestvuje vladajuća partija – Srpska napredna stranka, prenosi N1.

Ako se opozicione stranke koje mesecima organizuju proteste u Srbiji i bojkotuju rad parlamenta, odluče i na bojkot izbora, osnivanje novih stranaka biračima bi moglo da stvori iluziju da opozicije ipak ima.

U vreme autoritarnog režima Slobodana Miloševića devedesetih godina, vlast je pravila sopstvene „opozicione stranke“.

Zavetnici su rusofili, evroskeptici i protiv članstva Srbije u NATO, podseća N1. Sedam godina su bili pokret, sada žele da postanu stranka. “Želimo da pružimo ljudima alternativu – koji ne pronalaze sebe ni u vladajućoj strukturi, ali ni u Savezu za Srbiju kao opozicionom bloku”, kazala je Milica Đurđević Stamenkovski, portparolka Zavetnika.

Da bi postali stranka treba im 10.000 potpisa. Tvrde da su, za nekoliko dana, uspeli da prikupe skoro sedam hiljada. Na društvenim mrežama pojavljuju se informacije da im u tome pomaže vladajuća Srpska napredna stranka. Te da članovi SNS-a, koji su zaposleni u javnim službama u Staroj Pazovi, Žitištu, Beloj Crkvi, Pančevu, Rumi danima odlaze kod notara i upisuju se kao osnivači Srpske stranke Zavetnici.

Na pitanje ima li “problem s tim da neko bude član SNS-a i Zavetnika” Đurđević Stamenkovski je odgovorila negativno. „Nemam problem da neko bude član bilo koje stranke, nije reč o organizovanom skupljanju, prosto postoje ljudi koji na privatnoj liniji pripadaju nekim drugim strankama, a odazvali su se svojim komšijama koji vode odbor Zavetnika i pomogli da se taj proces privede kraju“.

Zavetnici navode da troškove potpisa, koji moraju biti overeni kod notara, pokrivaju sami. Overa potpisa kod notara je oko 500 dinara, tako da će Zavetnici overavanje 10.000 potpisa morati da plate više od 40 hiljada evra.

“Jedna stranka koja ima jaku infrastrukturu, koja ima značajne resurse kao što je kod nas Srpska napredna stranka, na taj način može da stvara svoje partije satelite, i da zloupotrebljava zakon, jer je to zloupotreba prava pre nego kršenje prava”, kaže Vujo Ilić iz nevladine organizacije CRTA.

Na parlamentarnim izborima 2016. Zavetnici su bili daleko od prelaska cenzusa, sa osvojenih manje od jedan odsto glasova. Slična situacija ponovila se i na lokalnim izborima u Beogradu, prošle godine, kada je za Zavetnike glasalo oko 5.000 Beograđana.