Odnosi BiH i Srbije u velikim problemima nakon hapšenja bivšeg visokog zvaničnika FBiH

Odnosi BiH i Srbije u velikim problemima nakon hapšenja bivšeg visokog zvaničnika FBiH

Šefica diplomatije BiH Bisera Turković pozvala je ambasadorku BiH u Srbiji Aidu Smajić natrag u zemlju radi konsultacija, potvrđeno je iz kabineta ministarke za N1 u ponedeljak.

N1 objašnjava da bi to u praksi moglo značiti moguće povlačenje ambasadora BiH iz Beograda. Ambasadorka Smajić pozvana je na konsultacije povodom hapšenja bivšeg visokog funkcionera policijske uprave Federacije (FBiH) Edina Vranja na granici između BiH i Srbije, u nedelju.

Ambasadorka Smajić rekla je u ponedeljak ujutro za N1 da je Edin Vranj prebačen u pritvorsku jedinicu Odelenja za ratne zločine u Beogradu.

Ambasadorka je zatražila da ga poseti, kao i da se sastane sa vršiocem dužnosti tužioca, ali za sada čeka odgovor.

Ovaj slučaj izazvao je još jednu duboku krizu u odnosima dve susedne zemlje. Vlasti Srbije uhapsile su Vranja zbog optužbi za ratne zločine. Vranj je uspeo poslati tekstualnu poruku novinaru portala Istraga.ba prije nego što mu je oduzet mobilni telefon.

„Upravo sam uhapšen u Priboju na graničnom prelazu Uvac i vode me u Beograd zbog ratnih zločina“, napisao je on.

Novinari su uspeli dobiti i kratku izjavu iz Vranja.

„Trenutno sam u policijskoj stanici u Priboju. Otišao sam privatno u Srbiju, u Sandžak, kada sam došao na granični prelaz Uvac – uhapšen sam. Očekujem da mi u svakom trenutku oduzmu telefon. Pokušajte upozoriti ambasadu BiH”, rekao je Vranj novinarima u nedjelju popodne.

Glas Srpske je u martu 2014. godine pisao da je Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Tužilaštvu BiH podnela izvještaj protiv Vranja, koji je godinama bio načelnik Sektora kriminalističke policije FBiH, kao i bivšeg direktora Uprave za koordinaciju policijskih tela BiH Himze Selimovića i 112 osoba osumnjičenih za ratne zločine koji su navodno počinjeni u Goraždu.

Glas Srpske tada je rekao da je Vranj prijavljen zbog sumnje da je počinio ratne zločine u mestima Strmica i Međeđa. Tužioci BiH nikada nisu podigli optužnicu, a istraga je obustavljena 2018. Međutim, nakon toga je Tužilaštvo u Srbiji raspisalo poternicu za Vranjem.

Ambasador Republike Srbije u BiH Aleksandar Đorđević nije se u ponedjeljak ujutro odazvao na poziv predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića. Ovo je prvi put od rata da je ambasador jedne države u BiH odbio doći na sastanak u Predsedništvo BiH, saznaje N1.

Đorđević je rekao da ne odbija da dođe na sastanak, kako je rečeno iz Komšićevog kabineta, nego da je pozvan sa prekratkim rokom koji nije mogao ispuniti.

Prema njegovim rečima, Komšićev kabinet pozvao je Ambasadu u 10 sati ujutro, zamolivši ga da dođe na sastanak istog dana u 11 sati, ne pominjući temu razgovora. Nakon što je njegova sekretarica rekla da neće stići tako brzo, iz kabineta su ponovo zvali rekavši da bi izgledalo loše ako to ne učini.

“Poštujem zemlju domaćina BiH. Napominjem da je način komunikacije u diplomatskim krugovima vrlo precizan, te da vrlo dobro poznajem protokol Ministarstva spoljnih poslova BiH i da ga profesionalno provodim”, rekao je ambasador Đorđević.

Takođe napominje da su navodi nekih web portala da je odbio da prisustvuje sastanku bili netačni, zlonamerni i da imaju za cilj stvaranje neprijatnosti prema Ambasadi Republike Srbije u Sarajevu.

Iz Komšićevog kabineta je takođe potvrđeno da je odlazak Željka Komšića, kao i Šefika Džaferovića na Samit nesvrstanih povodom 60. godišnjice prve konferencije ovog Pokreta, čiji će domaćin biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, otkazan zbog ovog hapšenja.