Odnosi Srbije i Nemačke “najbolji u istoriji”

Odnosi Srbije i Nemačke “najbolji u istoriji”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Florijan Han, poslanik i portparol poslaničke grupe CDU/CSU, jedne od onih koje čine većinu u nemačkom Bundestagu, u razgovoru u Beogradu u četvrtak su izrazili zadovoljstvo što su odnosi dveju zemalja, “zahvaljujući redovnom i otvorenom političkom dijalogu, u poslednjih nekoliko godina napredovali do najvišeg nivoa u zajedničkoj istoriji”.

Vučić je rekao da je Srbija, “dosledno vodeći svoju regionalnu politiku mira i saradnje, postala pouzdan partner Nemačkoj na Zapadnom Balkanu”, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Istakao je posvećenost Beograda da, kroz dijalog sa Prištinom, uz posredovanje Evropske unije, postigne kompromisno, obostrano prihvatljivo rešenje, i time obezbedi stabilnost u regionu.

Vučićeva tvrdnja o najboljim odnosima dve zemlje izrečena je uprkos tome što se Berlin odlučno usprotivio njegovom predlogu o razgraničenju po etničkom ključu između Srba i Albanaca kao rešenju za pitanje Kosova.

Vučić je ponovio da je za prevazilaženje zastoja u dijalogu između vlasti Srbije i Kosova neophodno da Priština ukine takse na proizvode iz centralne Srbije.

Srpski predsednik je nedavno tvrdio da nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron nisu uspeli da ubede Prištinu da ukine takse jer ova navodno “uživa zaštitu nekog jačeg”, što je aluzija na Sjedinjene Države.

Vučić i Han su izrazili očekivanje da ekonomska saradnja Srbije i Nemačke nastavi uzlaznom putanjom, posebno priliv investicija, i da još velikih kompanija iz Nemačke iskoriste dobro poslovno okruženje i otvore svoje pogone u Srbiji.

Vučić je ranije ove godine najavljivao mogućnost otvaranja Folksvagenovog pogona u Srbiji. U međuvremenu nije bilo nikakvih vesti o tome.