NaslovnicaAlo.rsOdržan je prvi Okrugli sto u organizaciji Udruženja Debra na temu “Bulozna...

Održan je prvi Okrugli sto u organizaciji Udruženja Debra na temu “Bulozna epidermoliza – dostupnost terapije u Srbiji“.

Objavljeno:

Debra je udruženje koje većinski čine oboleli i roditelji. Cilj udruženja je da prikupi informacije i razne vrste pomoći kao i razmenu iskustava, kako bi se olakšao i unapredio položaj obolelih. U Srbiji trenutno ima 39 obolelih, a većinu čine deca.

Okrugli sto je otvorila prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, koja je istakla da Republički fond za zdravstveno osiguranje poslednjih godina ozbiljno je posvećen lečenju retkih bolesti i poboljšanju kvaliteta života obolelih. Takođe je naglasila da retkim bolestima moramo pristupiti multidisciplinarno razmatrajući sam početak što predstavljaju klinička ispitivanja, preko dijagnostike, dostupnosti lekova, medicinsko tehnička pomagala i rehabilitacije, kako bi se omogućila najkvalitetnija zdravstvena zaštita obolelih i bolji kvalitet života.

“Dokaz državne posvećenosti retkim bolestima jeste kontinuirani rast budžeta, koji je poslednji godina višestruko uvećan na 7,2 milijarde dinara u 2023. godini. Svaki rebalans budžeta u poslednje tri godine sadržao je i dodatna sredstva za lečenje retkih bolesti. Zahvaljujući ogromnoj pomoći i podršci predsednika Aleksandra Vučića mi možemo da napravimo veliki iskorak kada je u pitanju obezbedjivanje terapije u vidu genetskog gela za obolele od bulozne epidermolize, jer na njegovu inicijativu ova terapija biće dostupna i u Srbiji, a mi ćemo biti prva zemlja u Evropi koja će imati ovu genetsku terapiju. Ovo će biti prvi lek za lečenje retkih bolesti koji će biti dostupan u našoj zemlje odmah nakon registracije u Americi, a pre registracije u Evropi. I zato je važno da ovaj kontinuitet ulaganja u lečenje retkih bolesti ne sme da stane” istakla je prof. dr Škodrić.

Na Okruglom stolu prisutnima se obratio i Radoš Pejović državni sekretar u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju koji je istakao da formiranje posebne organizacione jedinice za podršku i pomoć obolelima od retkih bolesti i njihovima porodicama je vrlo važno, jer znamo da se životi obolelih i njihovih porodica sastoji i iz drugih potreba i da im je potrebna dodatna pomoć i podrška, koju svakako ova jedinica i Ministarstvo za brigu o porodicu čini. “Ministarstvo za brigu o porodici i država je uz svakog obolelog i njegovu porodicu”, rekao je državi sekretar Radoš Pejović.

Profesor. dr Miloš Nikolić, direktor klinike za dermatovenerologiju pobliže je objasnio šta znači nova terapija genetskim gelom koja je u maju mesecu odobrena u Americi, način kako se ona primenjuje. Pošto RSK nije dala odgovor za upit za saglasnost predat krajem jula ove godine, i nije bilo predstavnika na okruglom stolu, profesor je poredložio da upit proveri Stručna komisija dermatologa, što je RFZO odobrio.

Snežana Janošević majka obolelog dečaka i predsednica udruženja Debra istakla da je ovaj dan revolucionaran za dijagnozu dece obolele od bulozne epidermolize kao i za njihove roditelje. “Zahvaljujem se svim prisutnima i našoj državi koja nam je omogućila da dobijemo nadu i ne samo nadu nego i konkretno rešenje“, rekla je Janušević.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije objave

OTAC NIJE BIO POZITIVAN LIK U NJIHOVOM ŽIVOTU! PRVE INFORMACIJE IZ PORODICE! U kakvom su odnosu bili MONSTRUM i ubijena Vanja (14)

Aleksandru Đorčevskom, ocu kidnapovane i ubijene Vanje (14), danas je u Krivičnom sudu u...

ODNELA JAKNU POKOJNE MAJKE NA PRANJE PA JE POZVALI IZ RADNJE, RASPLAKALA SE: Nije mogla da veruje šta je ispalo iz postave VIDEO

Jedna nesvakidašnja situacija dogodila se ženi koja ima perionicu veša u Paraćinu, a ono...

GENIJALNI TRIKOVI DA VAM SE AUTOMOBIL NE ZALEDI NA PARKINGU: Uz ove savete se nećete ujutru hvatati za glavu kad krenete na posao

Ne čekajte jutro da biste rešavali problem zaleđenog automobila. Život će vam biti mnogo...