Održan prvi sastanak između radnih grupa Grčke i SAD o energetskim pitanjima

Održan prvi sastanak između radnih grupa Grčke i SAD o energetskim pitanjima

Prvi sastanak radne grupe o energetskim pitanjima održan je u Atini 6. avgusta 2019. godine, u okviru strateškog dijaloga između vlada Grčke i Sjedinjenih Američkih Država. Grčki državni sekretar za spoljne poslove zadužen za ekonomsku diplomatiju, Konstantinos Fraginos, pomoćnik ministra spoljnih poslova SAD Francis R. Fannon, kao i predstavnici agencija dve zemlje zaduženih za ova pitanja, potvrdili su grčku i američku posvećenost za proširivanjem bliske bilateralne saradnje u energetskom sektoru. Radna grupa za energetiku zasniva se na neprekidno rastućoj bilateralnoj saradnji nakon pokretanja Strateškog dijaloga između Grčke i SAD u decembru 2018. godine.

Grčka i američka delegacija podvukle su značaj napora Evrope u diverzifikaciji izvora energije za promociju regionalne energetske bezbednosti. Pozdravili su ulogu Grčke kao stuba stabilnosti i kao regionalnog centra za tranzit i snabdevanje gasom. Razgovarali su o mogućnostima SAD-a za privatno ulaganje u grčki energetski sektor, mogućnostima koje se pojavljuju na tržištu ugljovodonika, kao i proširivanju saradnje na obnovljivoj energiji. U tom cilju, obe strane su se obavezale da obezbede transparentnost i lojalnu konkurenciju, kako bi podstakle dalje investicije u Grčku.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova F. Fannon čestitao je Grčkoj na predstojećem završetku grčkog dela Interdisciplinarnog gasovoda (TAP), tekućim građevinskim radovima na interkonektoru gasovoda Grčka-Bugarska, kao i na unapređenju projektovanja u sektoru povezivanje sa Severnom Makedonijom. Obe delegacije ponovo su potvrdile svoju podršku diverzifikaciji izvoznih opcija za komercijalno održive izvore energije u istočnom Mediteranu, tako da se poboljšava energetska bezbednost u regionu – koja bi mogla da uključuje nove infrastrukturne projekte, kao što je gasovod IstMed, kao i unapređenje mogućnosti skladištenja i distribucije gasa, kao što je stanica FSRU u Aleksandroupolisu. Takođe su razgovarali o ulozi koju američki ukapljeni prirodni gas može da ima u postizanju ciljeva diverzifikacije izvora energije u Grčkoj i širem regionu.

Tokom diskusije o američkim ulaganjima u grčki energetski sektor, dve strane su pozdravile licenciranje istraživanja koje je ExxonMobil sproveo u saradnji sa Total i Hellenic Petroleum, kao i potencijalne mogućnosti za američko ulaganje u obnovljive izvore energije.

Grčka i američka delegacije obećale su da će nastaviti saradnju u svim oblastima o kojima je razgovarano tokom sastanka Radne grupe za strateški dijalog, s obzirom na drugi sastanak koji će biti održan u okviru Grčko-američkog strateškog dijaloga, u Grčkoj na jesen. /ibna