Održan trilateralni sastanak ministara spoljnih poslova Srbije, Grčke i Kipra

Održan trilateralni sastanak ministara spoljnih poslova Srbije, Grčke i Kipra

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković održao je u ponedeljak tripartitni sastanak sa kiparskim ministrom spoljnih poslova Nikosom Christodoulidesom i grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendiasom.

Srpski ministar spoljnih poslova rekao je da je sa kolegama razgovarao o evropskoj budućnosti Srbije, dodajući da su postigli dogovor da se sastanci održavaju svakih šest meseci, tokom kojih će se razgovarati o pitanjima iz različitih oblasti od interesa ove tri zemlje.

Selaković je naglasio da su razgovarali i o ekonomskoj saradnji, infrastrukturi, jačanju veza, snabdevanju energijom, gasom iz različitih izvora i ruta, napominjući da je glavni cilj Srbije u regionalnoj politici održavanje mira i stabilnosti.

Dodao je da su se tri ministra složila da je potrebna veća saradnja u sektorima turizma, poljoprivrede i IT-a.

Ministar Selaković zahvalio je Grčkoj i Kipru na podršci u održavanju suvereniteta i integriteta Srbije, ali i u pogledu evropskih integracija, podvukavši da Srbija podržava Grčku u nastavku dijaloga sa Turskom, kao i u sporazumu sa Albanijom o definisanju granica između dve države.

Takođe je ponovio svoju podršku suverenitetu Kipra i podržao nastavak dijaloga između Kipra i Turske.

Kiparski ministar spoljnih poslova Nikos Christodoulides zahvalio je Selakoviću na gostoprimstvu, navodeći da tri zemlje imaju prijateljske veze i da buduća trilateralna saradnja predstavlja stvaranje pozitivne agende u interesu svih naroda.

Naglasio je da će građani i Srbije i Grčke moći da putuju na Kipar sa negativnim PCR testom počev od 1. aprila, navodeći da je ovo prvi korak ka vraćanju normalnosti.

„Krajnji cilj je jačanje stabilnosti i prosperiteta na zapadnom Balkanu i istočnom Mediteranu“, rekao je Christodoulides, čestitajući Srbiji na impresivnoj stopi imunizacije koja je svrstava u vrh zemalja u svetu.

Ministar spoljnih poslova Kipra naglasio je da je danas srpskom kolegi potvrdio snažnu podršku Srbiji i spremnost za moguću pomoć u postizanju strateškog cilja članstva u EU, kao i posvećenost Kipra principima međunarodnog prava što je jasno izraženo kroz politiku nepriznavanja jednostrane deklaracije o nezavisnosti Kosova.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias naglasio je mogućnost saradnje Grčke i Srbije na polju energetike i bezbednosti, kao i infrastrukture.

Dendias je rekao da je zabrinut zbog migracionih tokova, napominjući da bi Turska trebalo da pojača svoju graničnu kontrolu.

Grčki ministar spoljnih poslova ponovio je podršku svoje zemlje Srbiji na evropskom putu i ​​pojasnio da mu je grčki premijer naložio da učini sve da pomogne prijateljskoj zemlji na putu ka punopravnom članstvu u EU. / ibna