Održana radionica o upravljanju skladištima oružja i municije

Održana radionica o upravljanju skladištima oružja i municije

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Snage Evropske Unije (EUFOR) zajednički su organizovali dvodnevnu radionicu za stručnjake Oružanih snaga BiH (OSBiH), na temu upravljanja skladištima oružja i municije. Radionica je završena u četvrtak a održana je u Laboratoriji za testiranje municije smeštenoj u Tehničkoj radionici za popravku i uništavanje municije (TROM) u Doboju.

Radionica je posvećena načinima praćenja, ispitivanja, analize, ponovne procene, te ukoliko je potrebno, revidiranja hemijskih procesa i upravnih postupaka analize uzoraka municije, u cilju utvrđivanja stepena stabilnosti.

Vojni eksperti OSBiH radili su na tome kako unaprediti evidentiranje, izveštavanje i realizaciju postupaka hemijske analize u Laboratoriji, u cilju ostvarenja najvišeg mogućeg stepena pouzdanosti, efikasnosti i tačnosti u oblasti upravljanja životnim ciklusom municije i eksplozivnih sredstava.

„Postizanjem višeg stepena bezbednosti skladišta municije putem savremene opreme i Laboratorije, kao i posebno osmišljenim radionicama za OSBiH, uveliko doprinosi bezbednosti pripadnika OSBiH kao i bezbednosti uopšte.  Misija će nastaviti pružati podršku aktivnostima usmerenim ka poboljšanju bezbednosti infrastrukture i umanjiti bezbednosne rizike u objektima i skladištima municije“, izjavio je ambasador Bruce G. Berton, šef Misije OSCE-a u BiH.

Potporučnik Namir Halilović, šef Sekcije za ispitivanje pogonskih goriva municije u Laboratoriju OSBiH TROM, izjavio je da je saradnja sa švajcarskim timom hemijskih stručnjaka na polju praćenja stabilnosti baruta pre godinu dana uspješno započela.

„Saradnja se odvija u vidu obuka, razmena znanja i iskustava, a materijalizovana otvaranjem Laboratorije u sastavu OS BiH“, rekao je Halilović.

Dodao je da  radionica predstavlja još jedan iskorak ka povećanju bezbednosti same municije, skladišta municije, te građana BiH.

Misija OSCE-a u BiH nastaviće, kako se navodi u saopštenju za medije, doprinositi održivosti Laboratorije, kroz realizaciju obuke i nabavku opreme. Misija će takođe nastaviti raditi u partnerstvu sa Ministarstvom odbrane BiH i OSBiH, te pružati podršku njihovim aktivnostima u oblasti provedbe niza važnih strateških dokumenata i planova.