“održavajte dobru atmosferu, reforme su za građane a ne za Brisel” rekla je Zaharijeva u Solunu

“održavajte dobru atmosferu, reforme su za građane a ne za Brisel” rekla je Zaharijeva u Solunu

Potpredsednica bugarske vlade i ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva, govoreći u Solunu, gde je učestvovala u grčkoj inicijativi „Od Soluna do Zagreba“, rekla je kolegama sa Zapadnog Balkana da je podrška Bugarske njihovim evropskim integracijama stalna, pozivajući ih da drže korak sa reformama, istovremeno pozivajući zemlje EU da ispune svoja obećanja i pokrenu proces pregovora s Republikom Albanijom i Republikom Severnom Makedonijom.

“Nemojte se obeshrabriti, nastavite sa reformama za svoje građane, a ne za Brisel i za jednostavno ispunjavanje obaveznih kriterijuma – vaši građani zaslužuju da žive u legalnoj, demokratskoj i prosperitetnoj državi”, rekla je Zaharijeva svojim kolegama sa Zapadnog Balkana tokom otvaranje konferencije.

„Prema svim analizama Svetske banke, zemlje Zapadnog Balkana suočavaju se sa većim rizikom od odliva mozgova“, primetila je Zaharijeva i dodala da je svaka vlada dužna da radi na dobrobiti svojih građana, uključujući stvaranje uslova za kvalitetno obrazovanje i stručno obrazovanje rehabilitaciju mladih kako bi oni ostali u svojim zemljama.

Zaharijeva je poslala poruku ne samo zemljama kandidatima već i zemljama Evropske unije.

„Za ovim stolom svi govore jednim glasom. Nakon samita u Solunu 2003. godine, još jednom smo organizovali samit o proširenju za vreme bugarskog predsedavanja Savetom EU 2018. godine i sada se svi radujemo Samitu u Zagrebu. Moj poziv ostalim državama članicama EU je da održamo svoja obećanja i da damo zeleno svetlo za početak pregovora s Republikom Albanijom i Republikom Severnom Makedonijom. Početak pregovora ne znači da su završili sve, već je to prvih nekoliko koraka na dugom putu. Ali ako ne možemo održati svoja obećanja, bolje da ih u prvom redu ne dajemo”, rekla je Zaharieva.

“Moja treća poruka je da nova pregovaračka metodologija koju je predstavila Evropska komisija ne bi trebalo da bude razlog za odlaganje početka pregovora o pristupanju sa Republikom Albanijom i Republikom Severnom Makedonijom još jednom”, nastavila je bugarska ministarka spoljnih poslova.

„Primena sporazuma o susedima takođe je veoma važna – pokazuje zrelost i pouzdanost da, kad naši susedi sede sa nama u savetima u Briselu, gde se rešavaju veoma teška pitanja, moraju biti rešena i sva otvorena pitanja sa susedima“, rekla je Zaharieva.

Predstavnici Evropske komisije potvrdili su da podržavaju stav da bi pregovori o pristupanju trebali početi sa Republikom Severnom Makedonijom i Republikom Albanijom, a ovo će biti rezultat zaključka godišnjih izveštaja o napretku zemalja koji će biti objavljeni sledeće nedelje.

„Pristupanje Evropskoj uniji je najsnažniji podsticaj za unutrašnje reforme, kao i za obezbeđenje mira, stabilnosti, bezbednosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu“, naglasila je ona u zaključnim primedbama na Solunskoj konferenciji podvlačeći koliko je bilo važno za proširenje EU da se i dalje smatra jednim od glavnih prioriteta Unije. Ona je podsetila na Deklaraciju sa samita u Zagrebu iz 2000. godine, Solunsku agendu 2003. i Deklaraciju nakon samita EU-Zapadni Balkan 2018. u Sofiji, ponavljajući da ujedinjenje Evrope neće biti potpuno bez pristupanja zemalja regiona Evropskoj uniji“.

Učesnici su takođe pozdravili inicijative u okviru Berlinskog procesa, kojima ove godine kopredsedavaju Bugarska i Republika Severna Makedonija. / ibna