“Odupri se – 97 000” blokirala crnogorske agencije za snabdevanje električnom energijom

“Odupri se – 97 000” blokirala crnogorske agencije za snabdevanje električnom energijom

Građani i aktivisti pokreta “Odupri se – 97 000”, njih oko 20, blokirali su ulaz u zgrade Crnogorskog elektroenergetskog sistema (CEDIS) i Elektroprivrede u Podgorici. Ove institucije obezbeđuju električnu energiju građanima u zemlji.

Građani i aktivisti sede ispred ulaza i drže račune za struju. U subotu, pokret je najavio da će organizovati nenasilne akcije u svim gradovima u Crnoj Gori ove sedmice, kako su rekli, blokirajući sistem i prisiljavajući vlasti da prihvate njihove zahteve.

“Mi ćemo blokirati sistem dok ne odu. Bićemo uporni, ići ćemo do kraja”, rekli su na protestu.

Građani i aktivisti vezivali su lance i nikome nisu dozvoljavali da uđu ili izađu iz zgrada. Demir Hodžić je pozvao građane da im se u što većem broju pridruže u blokadi. On je takođe pozvao poslanike da im se pridruže.

“Nema kozmetike i nema pregovora, samo ostavke”, rekao je Hodžić.

Tokom protesta, dvoje aktivista su prebačeni u Klinički centar Crne Gore jer se nisu osjećali dobro.

Stranka Prava Crna Gora izjavila je su aktivisti prevezeni u ambulantu zbog napada na članove pokreta i snažno osuđuje ovaj događaj.

Aktivisti su, kako su naveli, napadnuti od strane nepoznate osobe koja je, navodno, nasilno počela razbijati ljudski lanac ispred ulaznih vrata Elektrodistribucije u Podgorici. Predsednik stranke, Marko Milačić, zatražio je brzo delovanje policije i identifikaciju napadača. “Demonstranti, koji su na originalan način izrazili protest kao rezultat najave nove i veće cene struje, mirno su protestovali ispred pomenutog državnog preduzeća. Sve ovo su pratili policajci, što je dodatno obezbedilo sigurnost i zaposlene u CEDIS-u”, rekao je Milačić u izjavi.

On objašnjava da je performans podrazumevao blokiranje prednjeg ulaza u zgradu CEDIS-a, tako da je mnogo zaposlenih otišlo na stražnji ulaz.

“Situacija je eskalirala kada je nepoznata osoba, koja je ušla u zgradu kroz stražnja vrata, nasilno napala demonstrante i tako ozledila nekoliko žena koje su završile u kolima hitne pomoći. Jedna od napadnutih je Danijela Đurišić, koja je hapšena nekoliko puta jer se borila za svoju imovinu u Jerevanovoj ulici i Zabjelju”, rekao je Milačić u izjavi.

Tokom skupa, nekoliko građana je zapalilo račune za struju. Prosvednici su pozvali na dalje mirne proteste i građansku neposlušnost.