OEBS obučava policiju u Albaniji uoči lokalnih izbora

OEBS obučava policiju u Albaniji uoči lokalnih izbora

Misija OEBS-a u Albaniji pokrenula je obuku za policajce uoči lokalnih izbora koji će se održati 30. juna.

Na današnjem sastanku visokih policijskih funkcionera i ambasadora OEBS-a u Albaniji, Bernda Borschardta, šef albanske policije, Ardi Veliu rekao je da će državna policija učiniti sve što može da garantuje normalan izborni proces. Visoki policijski funkcioner je međunarodnoj zajednici izrazio uverenje da će “državna policija nastojati da promoviše najvišee vrednosti demokratskog društva”.

Sa svoje strane, šef misije OEBS-a u Albaniji, Bernd Borchardt, koji je nedavno došao pod udar opozicije, pohvalio je rad policije koja je garantovala normalne izbore 2017. godine.

“Policija je obavila veoma dobar posao na opštim izborima 2017. godine. Siguran sam da će policija biti nepristrasna u svom radu. Misija OEBS-a će nastaviti da deluje kao strateški partner”, izjavio je visoki funkcioner OEBS-a. Iako je do izbora za lokalne vlasti ostalo malo više od tri meseca, još nije jasno da li će opozicija u Albaniji učestvovati na njima. Opozicione stranke najavile su bojkot parlamenta i možda bojkot lokalnih izbora, zahtevajući od vladajuće Socijalističke partije, koju predvodi premijer Edi Rama, da oformi novu privremenu vladu i raspiše nove izbore. Akcije opozicije izazvale su široku osudu međunarodne zajednice, dok su brojne strane diplomate tražile od opozicionih stranaka da se vrate u parlament i učestvuju na lokalnim izborima. / ibna /