OEBS u Albaniji poziva političke stranke da ne kasne sa izbornim procesom

OEBS u Albaniji poziva političke stranke da ne kasne sa izbornim procesom

Iako je politička situacija u zemlji napeta, čini se da je Centralna izborna komisija u Albaniji veoma odlučna da nastavi sa pripremama za lokalne izbore. Međutim, mnoge političke stranke još nisu dostavile relevantnu dokumentaciju koja je neophodna u skladu sa važećim izbornim zakonom. Kao rezultat takve situacije, CIK je danas pozvala političke stranke da podnesu potrebne dokumente što je prije moguće. Prema ovoj instituciji, nikakva kašnjenja neće biti tolerisana.

Kancelarija OEBS-a u Albaniji danas je takođe pozvala političke stranke da ne kasne u procesu priprema za predstojeće lokalne izbore koji su zakazani za kraj juna.

„Pridružujemo se pozivu CIK-a upućenom političkim strankama da podnesu nominacije za članove izbornih administrativnih zona. Kašnjenje u predlaganju komesara ometa njihovu odgovarajuću obuku i, zauzvrat, ugrožava vođenje izbornog procesa u skladu sa međunarodnim standardima”, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Prema OEBS-u “izbori su jedini put do vlasti, a političke stranke su odgovorne za kredibilitet izbora u očima albanskih glasača”. / ibna /