OIE: Investicija od 700 miliona u Crnoj Gori

OIE: Investicija od 700 miliona u Crnoj Gori

Direktor za razvoj u kompaniji Elektroprivredi Crne Gore (EPCG), Ivan Mrvaljević rekao je da ova državna kompanija planira da u bliskoj budućnosti investira oko 700 miliona evra u projekte obnovljivih izvora energije do 2022. godine, ukupne snage 500 MW.

“Solarna elektrana Briska Gora, vetroelektrana Gvozd i hidroelektrana Komarnica će zajedno isporučivati ukupnu snagu od oko 500 MW,” rekao je funkcioner kompanije.

Napominje da su u septembru akcionari EPCG odobrili investiciju od 58 miliona evra za izgradnju vetroelektrane Gvozd, snage 50 MW, u saradnji sa austrijskom kompanijom Ivicom Holding GmbH, dok je u decembru prošle godine, nakon provedenog tendera, EPCG potpisala ugovor o saradnji sa finskom firmom Fortum, za izgradnju solarne elektrane Briska Gora, snage 200 MW i vrednosti od 178 miliona evra.

Podseća se da EPCG ima instaliranu snagu hidroelektrana od 694 MW i 225 MW zahvaljujući elektrani na ugalj.

Prošlog je meseca, međutim, EPCG objavila pad profita za 60,2% u periodu od devet meseci, što iznosi 17,1 milion evra, zbog povećanih operativnih troškova, dok su prihodi za period januar-septembar porasli za 8%, na 242,9 miliona evra./ibna