Oktobar nova prilika za Severnu Makedoniju

Oktobar nova prilika za Severnu Makedoniju

Odluka o otvaranju pregovora o pridruživanju između EU i Severne Makedonije biće doneta u oktobru. Ovo je zaključak sa sastanka ministara spljnih poslova zemalja članica EU održanog u Luksemburgu. Međutim, makedonske političke strane u Skoplju su podijeljene oko ove teme.

Premijer Zoran Zaev je na Facebooku napisao da je Savet EU prepoznao dostignuća i reforme koje je zemlja sprovela. “Zadovoljni smo zaključcima i zadovoljni smo činjenicom da ćemo u oktobru dobiti datum o početku pregovora”, napisao je Zaev na Facebooku.

Generalni sekretar VMRO-DPMNE, Igor Janušev, pesimističan je po pitanju datuma pokretanja pregovora o pridruživanju. „VMRO-DPMNE je često govorila da neće biti datuma za otvaranje pregovora o članstvu, jer je za to potreban mnogo napornog rada. Ono što imamo je nesposobna vlada ”, rekao je Janušev. On je dodao da je opozicija spremna ponuditi svoju podršku reformama kako bi pregovori počeli.

Univerzitetski profesor i bivši opozicioni kandidat na predsedničkim izborima, Gordana Siljanovska, kritikovala je vladu jer nije ispunila svoje obaveze.

„Jasno sam rekla da nećemo dobiti datum u junu. Da bismo bili dio EU, moramo ispuniti kopenhaške kriterijume i to znači vladavinu prava, borbu protiv kriminala i korupcije, depolitizaciju, itd.“, kazala je Siljanovska.

Politički eksperti smatraju da zemlja zaslužuje da dobije datum za početak pregovora, jer je ispunila kriterije koje je postavila EU. / ibna /