Oni koji poriču ratne zločine biće proglašeni persona non grata, kaže kosovski ministar Pacoli

Oni koji poriču ratne zločine biće proglašeni persona non grata, kaže kosovski ministar Pacoli

Kosovski ministar spoljnih poslova, Behgjet Pacolli, izjavio je u nedelju da će srpskim funkcionerima koji poriču ratne zločine počinjene na Kosovu biti uskraćen ulazak na Kosovo i da će biti proglašeni personama non grata. Njegova reakcija usledila je nakon intervjua šefa srpske diplomatije, Ivice Dačića, za rusku medijsku kuću, gdje je rekao da su “događaji u Račku bili direktna posledica NATO bombardovanja srpskih snaga”, te govoreći o masakru u tom selu, u kojem je 15.januara 1999. godine ubijeno 45 albanskih civila, kao o „lažnom argumentu“.

“Odvratno i krajnje neprihvatljivo je odbijanje priznavanja masakra u Račku od strane srpskog ministra Ivice Dačića, koji je bio veoma predan Miloševiću. On neprestano vređa žrtve i njihove rođake te poriče zločine protiv čovečnosti, najgore u Evropi od nacističkih zločina”, napisao je Pacoli na društvenim mrežama.

On je dodao da je „razlog zašto Dačić i drugi fašisti u Beogradu poriču ratne zločine to što međunarodna pravda nije uspela da privede pravdi one koji su počinili ratne zločine i podržali tu bolesnu ideologiju na Kosovu. Politika poricanja u Srbiji postala je glavna struja, mi se moramo suprotstaviti.”

Kosovski ministar takođe kaže da “pravda za žrtve rata na Kosovu nikada neće biti postignuta ako međunarodna pravda nastavi da gura celu ovu stvar pod tepih. Odlučio sam da proglasim personama non-grata sve one koji poriču ratne zločine na Kosovu. Njihovi zahtevi za posete više neće biti odobreni na ovom mestu.”/ Ibna /