OP/ED: Put u Hag vodi Albaniju u… Evropu

OP/ED: Put u Hag vodi Albaniju u… Evropu

Napisao Renato Lekka *

Odluka Grčke i Albanije da svoje međusobne probleme pošalju u Hag kao međunarodni spor pokazuje put ka rešavanju transnacionalnih problema. Put poštovanja i međusobnog razumevanja, put solidarnosti. Vlada Kyriakosa Mitsotakisa i vlada Edija Rame postigle su dogovor da rešenje prepuste Hagu.

Dogovor između Grčke i Albanije o apelaciji ka Haškom tribunalu za određivanje morskih zona predstavlja pozitivan razvoj u bilateralnim odnosima. I ne bi bilo preterano reći da je najvažniji nakon potpisivanja Pakta prijateljstva, kojeg je potpisao tadašnji predsednik Kostis Stefanopulos, 1996. godine u Tirani. Kao što znaju i politička klasa i novinarski svet, sporazum o EEZ-u potpisan 2009. godine u svakom je slučaju bio mrtav nakon što ga je odbio Ustavni sud Albanije, i nije bilo šanse da bude uključen u pregovore.

U ovom trenutku ne bi bilo negativno naglasiti da i grčka strana poboljšava svoj imidž na međunarodnom planu, kao zemlja koja traži i može da reši otvorena pitanja sa svojim susedima na osnovu međunarodne legislative. Albanija je, naravno, dobila više jer je dobila pohvale od svojih partnera, čekajući da se odredi datum za početak pregovora o njenom pristupanju EU.

Turska ostaje nepoznati faktor, jer ono što nije razjašnjeno jeste da li je premijer Rama dobio Erdoganovo “OK” kao znak da se slaže, ili da na prvo mesto stavi interese svoje zemlje, što je ništa drugo do njena evropska perspektiva. To je stvar koja će se videti u budućnosti i po njoj će se donositi sud o Albaniji. Albanija i albanski narod traže evropsku integraciju. To je velika želja i stalna diplomatska strategija. Ima smisla žaliti se kad idete na pregovore – čiji je deo i Hag – jer nikada ne gubite ali i ne dobijate baš sve.

Advokati, internacionalisti, diplomate, stručnjaci za pomorsko pravo biće pozvani da brane stavove svojih zemalja u potrazi za najboljim rezultatom. Postoji nešto podjednako važno u sporazumu o EEZ: pristup takvom ključnom pitanju može i mora „otključati“ grčko-albanske odnose, stvarajući povoljnu klimu za rešavanje ostalih otvorenih pitanja koja ostaju blokirana.

Voleo bih da vidim da Tirana i Atina započinju obnavljanje odnosa u interesu oba naroda. Prilika se ne sme propustiti. Istovremeno, trenutno odlaganje pregovora o pridruživanju sa Albanijom ugrožava kredibilitet Evropske unije na Zapadnom Balkanu. Albanija zaslužuje da napreduje na svom putu ka članstvu u EU. Njeni ukupni reformski napori poslednjih godina, posebno u oblasti pravosuđa, moraju se poštovati, kao i pozitivna ocena Komisije. Zemlja mora da pređe dugačak put, ali je tokom godina napravila ogromne korake. S druge strane, moramo dodati da Albanija mora uložiti napore u raznim oblastima kako bi ispunila sve uslove postavljene u zaključcima Saveta. / Ibna

* Renato Lekka je glavni urednik TV stanice Action24, novinar u listu „To Pontiki“ i član udruženja urednika dnevnih novina u Atini