OP/ED: Sa glavom u ustima nemačkog ovčara

OP/ED: Sa glavom u ustima nemačkog ovčara

Poseta Heiko Maasa Grčkoj u utorak, u kombinaciji sa poslednjim inicijativama za pokretanje dijaloga pod okriljem Nemačke, koja trenutno predsedava EU, može doneti samo loše vesti.

Ako se uzmu u obzir informacije koje su isplivale u vezi sa ponavljanjem „tajnog“ sastanka Berlina sa istim sastavom: Surani, Kalin, Hecker, situacija postaje još teža.

Izgleda da Nemačka, kao lider i zemlja koja predsedava EU godine,  želi da “okonča” grčko-turski sukob, zadržavajući neutralan stav.

Protestantska Nemačka nije poznata po svojoj skolonsti da bude emotivna, što je postalo vrlo jasno u “iluzijama” Alexisa Tsiprasa tokom ekonomske krize i pregovora koji su usledili.

Demokratija i solidarnost za lidera EU je merljiva vrednost, a omer koristi i troškova je katalizator svih njenih odluka.

Grčko-turske razlike za Nemačku, prema svim pokazateljima, su bilateralne razlike. Angela Merkel ne želi da doda još jedan problem, poput Grčke i njenih razlika sa Turskom, brojnim problemima sa kojim se EU suočava.

Uz to, Turska je važan partner Njemačke, ali i EU. Ne samo u evropskoj ekonomiji, već i u pitanju imigracije, jer je Turska „skladište“ EU-a za migrante i izbeglice koji žele da potraže bolje sutra na Starom kontinentu.

Konačno, zasluge za rešenje problema kao što je grčko-turski za vreme nemačkog predsedavanja biće njoj pripisane, što će potvrditi njen hegemonistički položaj u EU.

U tom kontekstu, Grčka, bez spoljnopolitičke strategije, ekonomski ugrožena, čekajući da je EU finansijski ojača, izgubila je mnoge svoje saveznike, za šta je Mitsotakisova vlada ozbiljno odgovorna, te ne predstavlja neku jaku vezu u bilo kojem pregovaračkom procesu.

Pored toga, u mogućem tripartitnom sastanku direktora diplomatskog ureda grčkog premijera Eleni Sourani sa portparolom turskog predsednika Ibrahimom Kalinom i savetnikom nemačkog kancelara za Balkan Janom Hekerom, čini se da Grčka gura glavu u usta nemačkog ovčara.

Bez pregovaračkog iskustva, diplomata srednjeg nivoa, sa potpunim nepoznavanjem grčko-turskih pitanja, kao što je direktor diplomatskog ureda Kyriakosa Mitsotakisa, i bez ozbiljne diplomatske podrške i strategije, čini se da će teško pregovarati o grčkim interesima jer će nasuprot njoj sedeti iskusni diplomata kakav je Erdoganov savetnik, Ibrahim Kalin, koji se bavi grčko-turskim odnosima već duži niz godina, ali i savetnik nemačke kancelarke Jan Heker, koji je poznat po proruskom raspoloženju.

Grčki diplomata izgleda kao ovca za šišanje, osim ako to ne predstavlja ciljeve premijerovog osoblja tako da  bi, pre bilo kakve stvarne odluke, grčki premijer ponovo intervenisao kao „spasilac“ i dao rešenje.

Kyriakos Mitsotakis većima na umu rešenje sa kojim ulazi u pregovore saTurskom o svim pitanjima, čime će održati obećanje dato Donaldu Trumpu u januaru 2020. godine, ali i njemačkoj kancelarki.

Na kraju, stvari će u budućnosti možda postati teške, jer se ne može ni pretpostaviti šta će u Egiptu uraditi Sisi, zakleti neprijatelj Erdogana, dok Kyriakos Mitsotakis iz svoje poslednje posete Jerusalimu vrlo dobro zna da sledeći izraelski premijer Benni Gantz nije Netaniahu, te zbližavanje između Turske i Izraela neće biti iznenađenje.

Zagonetka izgleda teška, sa svim stranama koje pritišću rokovi. Bez strategije, bar očigledne, sa nedostatkom kompetentnog osoblja Ministarstva spoljnih poslova, koji je rezultat uklanjanja brojnih iskusnih diplomata od strane bivšeg Mitsotakisovog diplomatskog direktora, grčka vlada ulazi u pregogore sa glavom u ustima nemačkog ovčara i potpunim nepoznavanjem opasnosti, a tu se, nažalost, sve može dogoditi./ibna