OP-ED / Samit u Berlinu – Zapadni Balkan se i dalje posmatra kao krizni region

OP-ED / Samit u Berlinu – Zapadni Balkan se i dalje posmatra kao krizni region

Piše: Muhamer Pajaziti

Samit koji je održan u Berlinu pokazao je da najmoćnije zemlje članice EU još uvek vide Zapadni Balkan kao krizni region.

Dve decenije nakon potpisivanja Pakta za stabilnost, Evropska unija još nije primetila značajniji napredak u regionu, dok zemlje ovog regiona još uvek, zajedno sa političkim i ekonomskim reformama, pokušavaju da ispune Kopenhagenske kriterijume postavljene 1993. godine.

U Berlinu, kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emmanuel Macron izjavili su da će pažljivo pratiti razvoj događaja na Zapadnom Balkanu. Međutim, ništa nije rečeno o integraciji regiona u bliskoj budućnosti.

Dvoje lidera obećali su da će učiniti više za stabilnost regiona.

„Pariz će pomoći u implementaciji ključnih ekonomskih, socijalnih, bezbednosnih reformi i reformi u vezi sa vladavinom prava. Za sada, glavni fokus nije politika proširenja EU, već politika regionalne stabilnosti“, rekao je francuski predsednik Macron.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je ovaj sastanak održan jer je EU zainteresirana za evropsku perspektivu zapadnog Balkana.

„Želela bih da pojasnim da razgovori o pristupanju danas nisu glavno pitanje. Za to postoji procedura koju sprovodi Evropska komisija”, rekla je kancelarka Merkel.

Oboje lidera potvrdili su da na Balkanu neće biti izmena granica na osnovu etničkih linija.

Stav kosovskog predsednika Hashima Thacija bio je ono što je iznenadilo učesnike. Prema njegovim rečima, problemi između Srbije i Kosova ne mogu se rešiti bez učešća SAD jer je Evropska unija slaba.

Predsednik Thaci izjavio je na konferenciji za novinare nakon samita u Berlinu da će se naredni sastanak održati 1. jula u Parizu na poziv francuskog predsednika Macrona.

Sa svoje strane, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je da nije zadovoljan statusom quo.

“Želeo bih da se dijalog nastavi jer je to jedina garancija stabilnosti”, rekao je francuski predsednik Macron, komentarišući zastoj u pregovorima između Srbije i Kosova.

Na sastanku je zaključeno da bi balkanski lideri trebali biti više posvećeni reformama i stabilnosti, dok Kosovo i Srbija trebaju nastaviti dijalog za pomirenje i normalizaciju odnosa.

Albanija i Severna Makedonija nisu dobile nikakve signale o pokretanju pregovora o pridruživanju.

Međutim, od zemalja u regionu se očekuje da provedu velike reforme i poštuju princip dobrosusedskih odnosa. / ibna /