OP/ED: Severnjaci se pripremaju za još jednu rundu arogancije i netoleracije na večerašnjem virtuelnom samitu EU

OP/ED: Severnjaci se pripremaju za još jednu rundu arogancije i netoleracije na večerašnjem virtuelnom samitu EU

Autor: Michalis Psilos *

„Ponovo će razgovarati o novcu. Ovo je vrlo klasično pitanje, četvrta telekonferencija šefova država i vlada Evropske unije vrtiće se danas popodne usred napora za borbu protiv krize izazvane koronavirusom “, ističe perjanica nemačke štampe, Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), na svojoj današnjoj naslovnoj strani. Naravno, izbegnuto je dodavanje reči „Prokleti južnjaci“. O novcu će opet razgovarati ti … prokleti južnjaci. Autor članka je bio tako blizu, ali uspeo je da se zadrži u poslednjem trenutku. Ne bi želeo da ga optuže za rasizam!

Šta je sa Nemcima i drugim Severnim Evropljanima to što im smeta kada je u pitanju otvaranje evropskog trezora, čak i pod tim kritičnim okolnostima sa kojima se danas suočava ceo „civilizovani“ svet. (Za Afriku i ostatak nerazvijenog sveta, očigledno nikoga nije briga). Severnjaci nerado otvaraju evropski lonac, kao da je njihovo da ga čuvaju! Oni vladaju Evropom, oni odlučuju ko će šta dobiti.

Dakle, da li bi i Južni Evropljani – zajedno sa nama Grcima – trebali očekivati išta više od večerašnjeg video-samita 27 lidera, osim neadekvatnih – i to sa većim uslovima kredita – paketa pomoći od 540 milijardi evra koji su već odobrili ministri finansija ?

Pogled u današnju evropsku štampu dovoljan je da potkopa naše nade. FAZ cinično izveštava: „Poslednjih dana i nedelja nekoliko država članica podnelo je predloge, zahteve i dokumentaciju. Apsolutno je nemoguće da se među njima postigne kompromis“. Jednostavno rečeno, nemačke novine daju nam do znanja da bi naša očekivanja trebalo da ostanu zaista niska. Naravno, scenario upravljanja evroobveznicama ili korona obveznicama ili zajedničkim dugom uklonjeno je sa stola. Je li to bitno? Vreme leči sve! Izravnavamo krivu; i dolazi leto, blagoslovena vrućina u kojoj će virus nestati! Ministar spoljnih poslova Luksemburga Jean Asselborn pozvao je Nemačku i druge severne zemlje da pristanu na rešenje o “obveznicama za oporavak”. Ali predstavnik EU je juče pojasnio da “neće biti trenutnog rešenja – možda će biti napretka do juna ili čak jula”. Vidite? Sačekajmo do leta …

Ali hajde da budemo ozbiljni. Na prethodnom samitu Evrogrupe pre skoro tri nedelje, ostali smo u očekivanju da ćemo danas – na samitu lidera – biti svedoci nekih hrabrih rešenja. Umesto toga, sve što dobijamo su Severnjaci koji nas ponovo vređaju. Kao da nije prošlo ni malo vremena. Uprkos činjenici da su samo u Evropi hiljade ljudi  izgubile život od tada … “Nije jasno koliko novca Evropskoj uniji zaista treba”, prenosi FAZ. „Visoki zvaničnici EU kažu da sve dok ne znaju koji iznos im je potreban, ne treba da pričamo o brojkama … u Španiji se govori o 1,5 biliona evra. U stvari, čak nije moguće tačno utvrditi ozbiljnost koronavirusne krize na evropskoj ekonomiji. Konačno, čini se da pandemiji nije kraj ali ni relevantnim naporima da se ona obuzda. Predsednik Evropskog veća Charles Michel više puta je upozoravao da se ne predajemo prerano. Na pitanje finansiranja ne može se odgovoriti rešenjem koje deluje privlačno. Italijanski premijer Giuseppe Conte i dalje snažno zahteva takve zajedničke obveznice, dok ih kancelarka Merkel odlučno odbacuje.

Oprostite mi na ovom napornom pregledu nemačkih vesti. Ali moramo da razumemo kako Sever misli, kako bismo u skladu sa tim reagovali! I, naravno, ne možemo reagovati željama i molbama dok se skrivamo iza zavese. Neslaganja su i dalje veoma intenzivna i niko ne očekuje da će ovaj samit biti poslednji. Ekonomski jaz između severa i juga, koji je počeo 2007. – 2008. finansijskom krizom i pljačkom juga, proširit će se. Jer, čak i “hardcore” Evropljani to do sada znaju: Sever je bogat zbog jedinstvenog tržišta i evra, ali od tog bogatstva nemaju koristi svi partneri. Čak i usred ovih kritičnih situacija, sa kojima smo danas suočeni.

Poznati novinar Britanskog telegrafa Ambrose Evans-Pritchard vrlo je jasno rekao: „Evropa se suočava sa do sada najotrovnijom konfrontacijom između severa i juga. Međutim, pogoršanje nejednakosti i socijalno-ekonomska kriza prema kojoj se kreću postaju raj populista, jer mogu tvrditi da Evropa, koja im uskraćuje sve oružje zbog sve nelojalnije konkurencije sa Severom, sabotira nacionalne interese zemalja juga ”.

Arnaud Mares, izvršni direktor Citigroupa i bivši desničar Mario Mario Draghi, takođe upozoravaju da “socijalna kohezija između evropskih zemalja testira svoje granice do te mere da ih EU i evro možda neće moći držati”.

Kako Pritchard kaže, “ukoliko evrozona i EU propadnu, očigledno će patiti i zemlje na severu. Nemačka, Austrija, Danska i Holandija duguju svoje bogatstvo zajedničkom tržištu, a da ne spominjemo geopolitičke posledice: Berlin više neće biti okružen saveznicima, već zemljama koje ne žele da oproste arogantnost Nemačke “. / ibna

* Michalis Psilos je novinar i bivši direktor atinske i makedonske novinske agencije