OP / ED – Srpska propaganda intenzivnija uoči konačnog sporazuma između Kosova i Srbije

OP / ED – Srpska propaganda intenzivnija uoči konačnog sporazuma između Kosova i Srbije

Srpska propaganda protiv Kosova i njegovih američkih prijatelja nedavno se pojačala. Danas, prateći Rusiju, Srbija je otvoreno pokrenula „tamnu propagandu“ protiv visokih američkih funkcionera, koji su pomogli oslobađanju Kosova od srpskog terora i genocida.

Autor: Mentor Shala

Ovu mračnu kampanju ovaj put vodi srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Visoki srpski funkcioner nedavno je angažovao nekoliko medija u Srbiji kako bi klevetali i omalovažavali visoke američke ličnosti, uključujući bivšeg predsednika Billa Clintona, pa i sa najmanjom mogućom klevetom.

Internet portal “Kurir”, koji je pod Dačićevom potpunom kontrolom, pokušao je da okleveta predsednika Klintona, izveštavajući da je pre mnogo godina navodno bio umešan u seksualnu aferu na karipskim ostrvima, koju je izmislila srpska propaganda, u koju su umešane maloljetne devojke.

Srpska propaganda i laži ne poznaju granice i prelaze liniju nezamislivog samo da bi stigli do cilja. Cela ova situacija dolazi u trenutku kada je dijalog okončan, kao i vekovna bitka između Kosova i Srbije i kada SAD, ima ključnu ulogu u postizanju dugoročnog mirovnog sporazuma između dve zemlje, što će rezultirati obostranim priznanjem i sedištem u UN za Republiku Kosovo.

Srbija je shvatila da nema drugog puta, pa je intenzivirala kampanju protiv američkih pristalica države Kosovo kako bi pokušali da dobiju nešto više u tom procesu.

Nadalje, Dačić je pokrenuo još jednu vrlo opasnu kampanju, pokušavajući se uplitati u američke unutrašnje stvari, na koje su upozorili američki zvaničnici.

Pozvao je Amerikance srpskog porekla da na predsedničkim izborima sledeće godine glasaju za Donalda Trumpa, pošto je, prema njegovim rečima, Trumpova administracija okrenula leđa Kosovu zbog neposlušnosti kosovske Vlade u ukidanju tarifa za robu iz Srbije i povećanju korupcije, pa ovo vidi kao dobru priliku da Srbija povrati SAD za svog saveznika.

„Konkretno, kao ministar vanjskih poslova, napraviću dogovor o formalizaciji podrške Trumpu na sljedećim izborima. Srbi u Americi i dalje glasaju za Trumpa. Ako to učinimo mudro, objedinimo te glasove, kojih nije malo, stvorićemo bolju poziciju u novoj administraciji“, rekao je Dačić srpskim medijima.

Poziv Dačića bio je mešanje u američke unutrašnje stvari za Michaela Carpentera, bivšeg službenika američkog Ministarstva odbrane, zaduženog za Rusiju, Evroaziju i Balkan. On je rekao da srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić planira da se umeša u američku unutrašnju politiku pozivajući Srbe u Americi da glasaju za Donalda Trumpa na izborima 2020. godine.

Carpenter, direktor Penn Biden centra, koji je ujedno bio i politički savetnik potpredsednika SAD Joe Bidena, kaže za VOA da veruje da je tim pozivom “Dačić napravio veliku grešku” i da je “podrška evropskom putu Srbije pitanje oko kojeg se dve strane u SAD moraju dogovoriti“, napisao je Carpenter na svom Tvitter profilu.

U međuvremenu, američki analitičar i publicista Janusz Bugajski rekao je za RTK da Sjedinjene Države nisu promenile svoj stav prema Kosovu, ali da je ovo propaganda i tendencija srpske države, tačnije ministra Ivice Dačića da se američka spremnost za normalizaciju odnosa Kosovo – Srbija predstavi kao potres u stavovima SAD.

„Ono što sada vidimo je da tu igru u Beogradu igra ministar spoljnih poslova Dačić. On pokušava da prevari ceo proces tako što predstavlja da SAD podržavaju Srbiju, a ne status Kosova. To treba shvatiti kao propagandu, a ne realnost“, rekao je Bugajski za RTK.

Srbija je poznata, bar u zemljama Balkana, pa i šire po svojoj propagandi i lažima i zato bi kosovske institucije trebale ozbiljnije shvatiti ovaj aspekt i biti oprezniji u svojim daljim postupcima, jer je to ozbiljno narušilo položaj Kosova u međunarodnoj areni i moglo bi imati posledice u izgradnji države i budućim procesima integracije Republike u međunarodne institucije./ibna