Operacija “Izvor mira” zaustavljena na 120 sati

Operacija “Izvor mira” zaustavljena na 120 sati

Turska i SAD dogovorili su u četvrtak zamrzavanje turske antiterorističke akcije “Izvor mira” u severnoj Siriji, što je rezultat sastanka turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdogana sa potpredsednikom SAD, Mike Pence, u Ankari.

“Turska vojna operacija će biti zaustavljena na 120 sati” rekao je Pence na konferenciji za novinare u ambasadi SAD u Ankari, turskom glavnom gradu.

Kako je potpredsednik SAD rekao, povlačenje boraca YPG/PKK iz zone bezbednosti već je počelo, što je činjenica koja je  dovela do pauze u turskoj vojnoj operaciji u severnoj Siriji.

Najvažnije od 13 tačaka u zajedničkoj deklaraciji SAD i Turske su:

  • Turska garantuje da će obezbediti sigurnost građana u području zone bezbednosti, koja će biti pod njenom kontrolom
  • Obe strane su saglasne da sarađuju na prikupljanju i uništavanju teškog naoružanja YPG i prestanku korištenja YPG uporišta
  • Zona bezbednosti će biti pod kontrolom Turskih Oružanih Snaga a dve strane će je zajedno održavati
  • Turska strana će pauzirati operaciju “Izvor mira” dobijajući garancije da će se snage YPG povući u roku od 120 časova. U slučaju odlaska, celi posao se prekida.

Izjava Mevluta Čavušoglua, turskog ministra spoljnih poslova, izazvala je pažnju kada je rečeno da se slažu sa Penceom, kada su u pitanju druga područja kao Kobani i Manbij, da SAD smatraju Rusiju odgovornom za taj deo, prebacujući loptu u Moskvu.

Ovim sporazumom sa SAD Ankara je u principu postigla svoj cilj formiranja zone bezbednosti koju će kontrolisati od Tell Abyada do Ras al-Ayna, a koja pokriva dužinu od 120 kilometara i površinu 3300 kvadratnih kilometara na sirijskoj teritoriji.

ZAJEDNIČKA IZJAVA SAD I TURSKE O SEVEROISTOČNOJ SIRIJI

1. SAD i Turska potvrđuju svoje odnose kao članice NATO. SAD razumeju legitimnu zabrinutost Turske za bezbednost na južnim granicama.

2. Turska i SAD se slažu da uslovi na terenu, posebno u severoistočnoj Siriji, zahtevaju usku saradnju zasnovanu na zajedničkim interesima.

3. Turska i NATO ostaju verne zaštiti NATO teritorije i građana država NATO protiv svih pretnji, uz čvrsto razumevanje devize “svi za jednog, jedan za sve”

4. Dve zemlje potvrđuju privrženost zaštiti ljudskih života, ljudskih prava i zaštiti verskih i etničkih zajednica.

5. Turska i SAD su odlučno protiv D-ISIS/DAESH aktivnosti u severnoj Siriji. Ovo će uključiti saradnju u pritvorskim jedinicama i među interno raseljenim osobama iz područja koje su kontrolisale ISIS/DAESH.

6. Turska i SAD se slažu da protivterorističke aktivnosti moraju imati za cilj samo teroriste i njihova skrovišta, utočišta, oružje, vozila i opremu.

7. Turska strana je izrazila spremnost da obezbedi sigurnost i blagostanje stanovnicima svih naseljenih mesta u zoni bezbednosti koju kontroliše turska Armija, i potvrđuje da će preduzeti maksimalne mere da se spreče civilne žrtve i oštete civilni objekti. Obe zemlje ponavljaju opredelenje za političko jedinstvo i teritorijalni integritet Sirije u političkom procesu koji vodi UN, a koji ima za cilj prekid sirijskog konflikta u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN 2254.

8. Dve strane se slažu o stalnoj važnosti i funkcionalnosti zone bezbednosti u cilju rešavanja problema nacionalne bezbednosti Turske, uključujući i ponovno prikupljanje teškog naoružanja YPG i uništenje njenih utvrđenja i ostalih borbenih položaja.

9. Zona bezbednosti će primarno biti pod upravom Turskih Oružanih Snaga a dve strane će povećati saradnju u svim aspektima implementacije.

10. Turska strana će prekinuti operaciju “Izvor mira” kako bi se dozvolilo povlačenje YPG iz zone bezbednosti u roku od 120 časova. Operacija “Izvor mira” će se završiti nakon što se završi povlačenje.

11. Kada operacija “Izvor mira” bude pauzirana, SAD se obavezuju da neće nastaviti sa primenom sankcija pod Izvršnom naredbom od 14. oktobra, blokiranjem imovine i zabranom ulaska određenih osoba koje učestvuju u situaciji u Siriji, te da će raditi i konsultovati se sa Kongresom, ako je potrebno, da bi se naglasio napredak u postizanju mora i bezbednosti u Siriji, pod Rezolucijom 2254. Kada operacija “Izvor mira” bude završena, trenutne sankcije određene već pomenutom Izvršnom naredbom, će biti ukinute.

12. Obe strane se slažu da će zajednički raditi na implementaciji sporazuma./ibna