Opozicija bojkotuje Vučićevu “gorku istinu” o Kosovu

Opozicija bojkotuje Vučićevu “gorku istinu” o Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je u Skupštini Srbije svoj Izveštaj o Kosovu i Metohiji i poručio je da je “vreme da se otvoreno izabere između slatke laži i gorke istine, ma kakva ona bila”.

Vučić je ocenio da su razgovori Beograda i Prištine “veoma važni, jer smo time uspeli da vratimo temu Kosova i Metohije za pregovarački sto”. “Dobićemo više nego što smo imali, i u to sam apsoluno siguran i ubeđen”, istakao je predsednik Srbije ne dajući više detalja o “dobitku”.

S druge strane, poslanici opozicije bojkotovali su ovu vanrednu sednicu Skupštine Srbije, ocenivši unapred da će to biti “farsa”, “rijaliti program” i “psiho drama”.

Vučić je rekao da se “mora dati odgovor na jedno važno pitanje – u šta verujemo, u laž ili istinu. “Bez toga nećemo znati za šta smo sposobni i koliko možemo, gde su granice naše zemlje i naših snova, baš kao i naše stvarnosti”.

“Bez toga nećemo znati gde je Kosovo, gde je Metohija, ko njima upravlja, gde smo mi Srbi na Kosovu i Metohiji”, dodao je Vučić.

“Ukoliko nešto ne promenimo, 2100. godine biće nas dvostuko manje nego Albanaca na Zapadnom Balkanu, dodao je Vučić.

Predsednik nije precizirao na kakvu vrstu promene misli i požalio se na pritiske iz sveta na njegovu vlast.

“Evropske sile i SAD dozvolile su Prištini da šest godina ne formira Zajednicu srpskih opština, što je bila jedina obaveza Albanaca iz Briselskog sporazuma”, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je tvrdio da predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel nisu uspeli da navedu “Albance” da povuku takse od sto odsto, “jer oni imaju zaštitu nekog snažnijeg”.

„Reč je“, rekao je Vučić, „o nečemu što je plan, a to je da nas dovode u situaciju ‚nove normalnosti‘. Šta god da urade, neko iz međunarodne zajednice će reći “hajde da vidimo kako da Srbiju nateramo da prizna nezavisnost Kosova”.

On je izjavio da “zamrznut konflikt” između Beograda i Prištine ne može da postoji kao trajno rešenje, jer ga, kako je rekao, Albanci neće.

Opozicioni poslanici su insistirali da je Vučićev govor šarada.

“Debakl koji je doživeo pokušaće danas da, pretvorivši u farsu raspravu koja sledi, preusmeri na okrivljavanje opozicije i naroda i mi zbog toga u tome nećemo da učestvujemo”, rekla je poslanica opozicije Marinika Tepić.