Opozicija na Kosovu odbacuje ideju o teritorijalnim razmenama sa Srbijom

Opozicija na Kosovu odbacuje ideju o teritorijalnim razmenama sa Srbijom

Piše: Muhamer Pajaziti 

Opozicione stranke na Kosovu su protiv ideje koju je predložio predsednik države, Hashim Thaci u vezi sa promenom granica sa Srbijom.

Reakcije opozicije bile su isprovocirane činjenicom da je kosovski predsednik sada otvoreno priznao da će konačni sporazum sa susednom zemljom takođe uključivati malu korekciju granice.

„Ako je mala korekcija granice cena za plaćanje konačnog mirovnog sporazuma, onda to treba prihvatiti. Granice treba da se promene kako bi Srbija priznala Kosovo,“ izjavio je Tači na konferenciji za novinare.

Predsednik je takođe rekao da tarife na uvoz iz Srbije moraju biti suspendovane da bi se nastavio dijalog sa Srbijom.

Šef parlamentarne grupe LDK, Avdullah Hoti, izjavio je da bi se proces dijaloga trebao nastaviti.

“Moramo biti jasni prema građanima Kosova i našim saveznicima u vezi sa našom pozicijom u dijalogu sa Srbijom. Pre svega, Kosovo treba da se uključi u dijalog, jer nema druge alternative. Jezik mržnje ne bi trebao biti dio našeg političkog diskursa. Drugo, Kosovo neće biti podeljeno i država neće izgubiti svoju funkciju kao rezultat nekih domaćih aranžmana napravljenih iz etničkih razloga,“ rekao je Hoti.

Hoti je dodao da građani Kosova žele transparentnost u pogledu dijaloga sa Srbijom.

Lider Samoopredelenja, Albin Kurti, izjavio je da ideje o podeli Kosova vode do novog rata.

Kurti je najavio „albansko proleće“, pozivajući ljude da se priključe masovnim skupovima protiv sporazuma o promeni granica Kosova.

Nedavno je bilo mnogo glasina o konačnom dogovoru između Kosova i Srbije. Predsednik Kosova Tači rekao je da ovaj sporazum ne isključuje korekciju granica sa Srbijom.

Američki ambasadori u Prištini i Beogradu zatražili su od vlasti na Kosovu da ukinu tarife na uvoz iz Srbije i da se dijalog između dve zemlje nastavi. / ibna /