Opozicija na Kosovu zahteva nove izbore

Opozicija na Kosovu zahteva nove izbore

Partija Samoopredelenje održala je na Kosovu niz sastanaka sa svojim pristalicama pod sloganom “Dole ova vlada lopova”. Na brojnim sastancima koje je imao sa članovima vernim stranci, predsednik Albin Kurti zahtevao je “nove izbore kako bi se okončao ovaj režim”.

Na sinoćnjem skupu u Đakovici, Kurti je kritikovao sadašnju vladu zbog stvari kao što su korupcija, nepotizam, neuspeh u evropskim integracionim procesima, diplomatija itd.

“Nijedan visoki funkcioner nije završio iza rešetaka zbog optužbi za korupciju. Korupcija je svuda i tužilaštvo je jedino koje to ne vidi“, rekao je lider Samoopredelenja, dodajući da vlada nije uspela ni u procesu integracije u EU.

“U februaru 2018. godine, vlada je objavila da će do kraja 2018. godine Kosovu biti dodeljen status kandidata za EU, ali još nismo videli ništa. Vlada takođe nije uspela da sprovede jednu trećinu programa Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, jedini način da se ovo okonča je održavanje novih izbora.

U međuvremenu, Demokratski savez Kosova i njegov lider Isa Mustafa takođe su zahtevali nove izbore. Mustafa je izjavio da ova vlada nema legitimitet da ostvari napredak u zemlji.

S druge strane, sadašnji premijer Ramush Haradinaj rekao je da njegova vlada ima bolje rezultate od prethodne. Haradinaj je obećao povećanje plata, otvaranje novih radnih mesta, formiranje vojske i druge mere za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. / ibna /