Opozicija na Kosovu zahteva smenu državnog tužioca

Opozicija na Kosovu zahteva smenu državnog tužioca

Kosovo se i dalje suočava sa raširenom korupcijom, dok su nadležne institucije podigle optužbe protiv vladinih funkcionera.

To je stav Partije za samoopredelenje koja je pozvala građane Kosova da se okupe na demonstracije protiv državnog tužioca Aleksandra Lumezija.

Potpredsednik Samoopredjeljenja, Glauk Konjufca, rekao je da bi državni tužilac trebalo da ode jer su zbog njega mnogi kriminalci danas slobodni.

Prema njegovim rečima, nakon što je državni tužilac ušao u kancelariju, počeo je da “flertuje sa vladom”.

Poslanik Samoopredelenja, Albulena Haxhiu, kaže da su u protekle četiri godine, od kada je Lumezi došao na ovu funkciju, korupcijski skandali postali učestaliji, dok istovrenemo nije bilo konkretnih akcija protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Prema njenim rečima, organizacije koje prate pravosudni sistem ukazuju na to da Tužilaštvo obustavlja 60% slučajeva korupcije visokog profila, dodajući da ova institucija nema čvrst stav prema kriminalcima.

Strani ambasadori na Kosovu kritikovali su institucije Kosova zbog nepotizma i nedostatka rezultata borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Poslednji izveštaj koji je objavio Transparency International rangirao je Kosovo na 93. mesto, dok je godinu ranije bilo na 85. mestu.

Prema međunarodnim izveštajima, neki od izazova sa kojima se Kosovo suočava u borbi protiv korupcije su neadekvatna transparentnost, slabe institucije i slaba vladavina prava. / ibna /