Opozicija nastavlja proteste i bojkot

Opozicija nastavlja proteste i bojkot

Lider Dveri Boško Obradović najavio je da će protesti i bojkot parlamenta biti nastavljeni sve dok se ne dobiju jasne garancije da će rad Skupštine Srbije biti normalizovan, da će mediji biti slobodni, a uslovi za izbore fer.

“Ne želimo da učestvijemo u rijaliti programima”, poručio je Obradović na konferenciji za medije u Skupštini Srbije. On je dodao da je sada na predstavnicima vlasti da sa obećanja, koja su dali nakon kritika u izveštaju Evropske komisije, pređu na dela.

On je naveo da se u Beogradu nastavljaju protesti svake subote, a menja se satnica, pa će umesto u 18 počinjati u 19 časova kod Terazijske česme.

Obradović je kao tri “ključne reči” naveo “satisfakciju”, “normalizaciju” i “garancije”. “Satisfakcija je”, primećuje on, “stigla u izveštajima Evropske komisije i Fridom hausa, kojima je potvrđeno sve na šta je opozicija ukazivala”.

On je istakao neophodnost normalizacije stanja u medijima, stanja u parlamentu, kao i u budućem izbornom procesu. Kao ključno Obradović izdvaja uverljive garancije da će se ta normalizacija dogoditi, a kao jedna od najbitnijih garancija, prema njegovom mišljenju, bila bi ostavka predsednice Skupštine Maje Gojković.

“Ne mislite valjda da nekakav medijsko-marketinški trik Vučića ili Maje Gojković, neka nova pozorišna predstava i glumatanje, može bilo kome da garantuje da će biti bilo kakvih promena”, kazao je Obradović i dodao da još nema nikakvog dijaloga između vlasti i opozicije, a upravo to bi moglo da bude garancija.

Bez garancija, napominje Obradović, nema potrebe za učešćem u rijaliti šou iza kojeg stoji Vučić. “Neka on nastavi taj samostalni rijaliti i psihodramu. Od toga da on uređuje rad parlamenta, pa do toga da kupuje bicikle i obezbeđuje koštanu srž za decu”, ukazao je Obradović.

On najavljuje da se protesti nastavljaju i u ostalim gradovima i opštinama, a nastavljaju se i slobodne zone i karavan slobode, u okviru kojih će lideri opozicije obići brojne gradove.

Potpredsednica Stranke slobode i pravd Marinika Tepić poručila je da je jedina mera koju priznaje smena Maje Gojković. Ona kao generator političkog, pa i ljuskog nasilja nad poslanicima opozicije i svima koji drugačije misle, ne može biti nikakav garant pospešivanja odnosa, niti bilo čega što se može zvati demokratijom”, kazala je Tepić.