Opozicija ne želi da razgovara sa Majom Gojković

Opozicija ne želi da razgovara sa Majom Gojković

Savez za Srbiju (SzS) neće učestvovati na kolegijumu Narodne skupštine, saopšteno je juče iz Saveza, povodom poziva predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković svim poslaničkim grupama da dođu na konsultacije o daljem radu Skupštine, u utorak u 10 sati.

Kako se navodi u saopštenju Saveza zahtev protesta “Svi kao jedan”, održanog u subotu, 13. aprila, je uspostavljanje dijaloga vlasti i opozicije o uslovima za održavanje poštenih izbora i slobodi medija, a, kako ocenjuju, kolegijum šefova poslaničkih grupa nije mesto na kojem se vodi takav dijalog.

SzS navodi i da su se u dokumentu koji je nazvan “Sporazum sa narodom, a koji su potpisali ranije ove godine, obavezali na bojkot rada Skupštine.

Poziv Maje Gojković na kolegijum opoziciona narodna poslanica Marinika Tepić ocenjuje kao posledicu pritiska demonstracija koje se četiri meseca održavaju širom Srbije.

“Sve što se dešava oko protesta je izazavalo takvu posledicu da je čak i Maja Gojković morala u jednom trenutku, mimo protokola, da fingira dobru nameru da se dijalog uspostavi”, ocenila je Tepić za N1.

Prema njenom mišljenju, Gojković je “generator nasilja nad opozicionim poslanicima u Narodnoj skupštini”. “Neko čiju smenu tražimo dve godine i sa Majom Gojković mi nemamo o čemu da razgovaramo. Ovo je jedna farsa, ovo je jedno čišćenje ogledala pred, pre bih rekla, međunarodnom javnošću. Što se tiče Kluba samostalnih poslanika i gotovo svih poslanika opozicije koji su u bojkotu i koji su izašli sa građanima na ulicu, nećemo otići kod Maje Gojković na kanabe”, rekla je Tepić.

Ona podseća da su poslanici opozicije pokušavali tri godine da uspostave dijalog, uprkos kršenju svih parlamentarnih normi i običaja, i navodi da je potrebno da Maja Gojković bude smenjena da bi se vratili u parlament. Tepić pak ističe da je razgovor sa Gojković moguć, ali samo ako bude deo delegacije vlasti u vezi sa zahtevom opozicije i potpisnika Sporazuma sa narodom.

Ukoliko zahtevi izneti u subotu ne budu ispunjeni, Tepić kaže da će se opozicija “organizovati u radikalizaciju odnosa i prema demonstriranju i prema zahtevima”.

“Moja procena je da ćemo morati ipak ući u radikalizaciju borbe za ispunjenje naših zahteva. (Aleksandar) Vučić neće ispuniti prvi rok, ali neki naredni će morati”, zaključuje Tepić.