Opozicija u Albaniji blokirala glavne puteve u pokušaju da zbaci vladu

Opozicija u Albaniji blokirala glavne puteve u pokušaju da zbaci vladu

Ujedinjena opozicija održala je prošle večeri demonstracije na 12 različitih lokacija širom zemlje. Ovo označava početak onoga što opozicija naziva građanskom neposlušnošću, za koju se očekuje da će se intenzivirati u danima koji dolaze. Kako se očekuje veliki protest opozicije će se održati ispred zgrade vlade 11. maja. Za razliku od prošlosedmične blokade, kada je blokada trajala sat vremena, ovaj put je trajala duplo duže. Ovo je drugi put da opozicija protestuje u ovom obliku od odluke o masovnoj ostavci opozicionih poslanika u  parlamentu.

***

Incidenti u pojedinim okruzima

U Fieru, demonstranti su se sukobili sa policijom i razbili kordon u pokušaju da dođu do lokacije na kojoj su planirali okupljanje. Ovaj incident je trajao samo nekoliko minuta, nakon čega su demonstranti ipak uspeli ostvariti svoju nameru. U isto vreme, u Beratu su demonstranti zapalili gume i skandirali antivladine parole. U Skadru se jedan demonstrant nije osećao dobro i pozvana je hitna pomoć da ga odveze u bolnicu. U Tirani su demonstranti zapalili vatru na gradilištu New Ring Road. U Lezi, mnogi opozicioni demonstranti blokirali su saobraćaj. Demonstranti su izvikivali antivladine parole, dok ih je policija zamolila da se raziđu, jer je protest nezakonit.

Salianji: Rama će se suočiti sa zakonom

“Što više vremena bude potrebno za stvaranje privremene vlade, to će cena koju će Edi Rama morati da plati biti veća”. To je juče saopštio bivši poslanik Demokratske stranke Ervin Salianj iz Korče, gde je vodio demonstracije opozicije. Prema njegovim rečima, Rama će videti isti kraj kao i drugi diktatori. Paloka: Opozicija će nastaviti da protestuje

Potpredsednik Demokratske stranke Edi Paloka izjavio je juče da će opozicija nastaviti da protestuje ako Rama ne podnese ostavku. “Premijer mora odmah da podnese ostavku. Ovo nije samo zahtev opozicije, to je zahtev svakog Albanca, kako bi se ustupilo mesto slobodnim i poštenim izborima u Albaniji. Želio bih da svi Albanci imaju razumevanje za blokiranje puteva”, rekao je on, dodajući da će opozicija nastaviti da protestuje i traži promene,  „jer ono što nas čeka je daleko gore nego biti blokiran na dva sata na putu”. „Ovo su male žrtve koje tražimo od građana. Ako Rama nastavi da se ponaša arogantno, ljudi će tražiti od nas da protesti eskaliraju. Rama će završiti iza rešetaka”, rekao je Paloka.

Bardhi: Demonstracije ispred kancelarije premijera će biti ponovljene

Generalni sekretar Demokratske stranke, Gazmend Bardhi izjavio je juče da se protesti opozicije neće zaustaviti na ovome. Prema njegovim rečima, demonstracije ispred kancelarije premijera vraćaju se 11. maja u 18 časova. “Sledeće demonstracije ispred kancelarije premijera biće još veće od one koja su održane 16. februara i 16. marta i onih koje su održane 13. aprila”, izjavio je Bardhi.