Opozicija u Albaniji će blokirati puteve

Opozicija u Albaniji će blokirati puteve

Dvoje glavnih opozicionih lidera u Albaniji, Lulzim Basha i Monika Kriemadhi  sastali su se juče kako bi doneli odluku o budućim koracima koje bi opozicija trebala preduzeti kako bi zbacila sadašnju vladu koju predvodi socijalista Edi Rama, i pokrene proceduru za prevremene izbore.

Posle sastanka, šef veće opozicione stranke, Demokratske stranke, Lulzim Basha izjavio je da je opozicija odlučila da pozove svoje pristalice da blokiraju ključne puteve u svih 12 okruga zemlje u četvrtak u 18 časova. Prema lideru Demokrata, ove akcije su osmišljeni da intenziviraju proteste opozicije. Lider opozicije je takođe rekao da je ostavka premijera Edija Rame uslov o kojem se ne može pregovarati. Prema njegovim rečima, ostavka premijera je jedini način da zemlja održi slobodne i poštene izbore.

Šta radi opozicija?                             

Politička kriza koja je zahvatila Albaniju ušla je u treći mesec. Opozicija traži od vlade da podnese ostavku, da se formira nova, privremena vlada i da se proglase prevremeni opšti izbori. Pored niza demonstracija koje su održane od početka krize, opozicija je odlučila da povuče svoje poslanike iz parlamenta, kao način da se izvrši veći pritisak na vladu koju vode socijalisti. Uprkos tome, vlada je odlučna da nastavi sa pripremom lokalnih izbora zakazanih za 30. jun. Opozicioni lideri su otvoreno najavili da će bojkotovati ove izbore. Iako međunarodna zajednica neprestano poziva na dijalog između opozicije i vladajuće stranke, situacija je i dalje ista i građani moraju da sačekaju i vide šta će se dešavati u narednom periodu i da li će izlaz iz krize biti pronađen. / ibna /