Opozicija u Albaniji održala najnasilnije demonstracije do sada

Opozicija u Albaniji održala najnasilnije demonstracije do sada

Albanska opozicija održala je četvorosatni protest u subotu uveče u glavnom gradu Tirani; protest koji je bio ispunjen napetošću i nasiljem. Obraćajući se svojim vernim partijskim saradnicima, koji su bili s njim u štabu stranke, lider opozicije, Lulzim Basha je rekao da “ste zapečatili odlazak Edi Rame kao uslov bez pregovora za prelaznu vladu, koja će organizovati slobodne i poštene izbore”.

U poruci na Tvitteru odmah nakon govora lidera demokrata, premijer Rama je rekao da je “protest bio velika sramota za DP i SMI!”

Napeta atmosfera koja je prvobitno primećena ispred zgrade vlade također se ponavila kada su demonstranti marširali ispred parlamenta.

Policija je ispalila suzavac kako bi rasterala masu ljudi koji su pokušavali probiti policijski kordon. Ova situacija se ponovila nekoliko puta, dok su demonstranti ostali ispred parlamenta zajedno sa opozicionim liderima. Na zgradu parlamenta stalno su bacani Molotovljevi kokteli, dimne bombe i petarde.

Predsednik zemlje, Ilir Meta apelovao je na učesnike demonstracija da izbegavaju sukobe.

U poruci na Tvitteru, ministar unutrašnjih poslova Sander Lleshaj osudio je postupke opozicije. “Danas ovo slepo nasilje napada ustavne institucije i državnu policiju. Povrede policajaca su sramota, a odgovorni za to će odgovarati”, rekao je Lleshaj.

Premijer Edi Rama je također objavio poruku na Tvitteru gde je izrazio svoju solidarnost sa svakim policajcem koji se, u ovakvom danu, mora suočiti s delima očajne političke klase! Žao mi je zbog poveđenih policajaca koje su napale dve stranke koje marširaju ka samouništenju”, napisao je premijer u Twitteru.

Ovo je deveti protest opozicije od februara, a treći ispred zgrade vlade. Opozicija se odrekla parlamentarnih mandata u pokušaju da vladu stavi pod što veći pritisa. Medjutim, ova odluka je otvoreno osuđena od strane međunarodne zajednice.

Tokom posete u Tirani ove nedelje, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, Metju Palmer, pozvao je opozicione stranke da učestvuju u političkom procesu, ističući da su lokalni izbori u junu najbolji način da se to uradi što je pre moguće. / ibna /