Opozicija u Albaniji podiže tužbe protiv policije

Opozicija u Albaniji podiže tužbe protiv policije

Opozicija u Albaniji podigla je tužbe protiv ministra unutrašnjih poslova, Sandera Llešaja i državne policije. Prema Demokratskoj stranci, koja je u opoziciji, policija je nezakonito koristila suzavac i vodene topove protiv grupe demonstranata s ciljem da ih rastera.

Gazment Bardhi je predstavnik opozicije koji je pokrenuo krivični predmet u Tužilaštvu Tirane. Prema rečima ovog visokog funkcionera Demokratske stranke, “angažovanjem u takvim nezakonitim radnjama, policija nije pokušavala da primeni zakon, već je sprečila održavanje demonstracija”.

Ovo će biti okidač za početak istrage Tužilaštva, koja će ispitati upotrebu suzavca i vodenih topova od strane policijskih snaga tokom demonstracija opozicije održanih u februaru i martu, ali i napraviti procenu da li je ona bila u skladu sa zakonom.

S druge strane, državna policija je takođe podnela krivičnu prijavu protiv demokratskog funkcionera, Gazment Bardhija i drugih političkih ličnosti ove stranke za nasilne akcije protiv policajaca tokom ovih demonstracija.

Serija protesta zahvatila je Albaniju u protekla dva meseca, dok su opozicione stranke pozvale vladu da podnese ostavku i da se održe novi opšti izbori. Opozicija optužuje vladajuću Socijalističku partiju za veze sa kriminalcima, ali i za nameštanje opštih izbora 2017. godine, kada je pobedila Socijalistička partija Edija Rame. U pokušaju da izvrše veći pritisak na vladu, dve opozicione stranke, Demokratska stranka i Socijalistički pokret za integraciju odlučile su povući svoje poslanike iz parlamenta. Ipak, vlada je odlučno protiv toga da podnese ostavku, dok je međunarodna zajednica osudila najavu opozicije da će bojkotovati predstojeće lokalne izbore, koji će se održati 30. juna./ibna