Opozicija u Albaniji poziva vladu da podnese ostavku nakon što su procurili snimci presretnutih razgovora

Opozicija u Albaniji poziva vladu da podnese ostavku nakon što su procurili snimci presretnutih razgovora

Izveštaji nemačkog tabloida BILD o šest prisluškivanih telefonskih razgovora iz dosjea poznatog u medijima po broju 339, koji su procurili iz albanskog tužilaštva, izazvali su političku debatu u zemlji.

U tek sada razotkrivenim razgovorima, zloglasni gangster, Astrit Avdilaj čuje se kako razgovara o predstojećim izborima sa dvojicom socijalističkih gradonačelnika i nekim drugim socijalističkim funkcionerima. Čini se da dva od tih razgovora sugerišu da je Avdilaj predložio da učini sve što je u njegovoj mogućnosti da Ilir Ndraxhi bude izabran za socijalističkog poslanika u izbornoj jedinici u Draču.

Ndraxhi je bio četvrti na listi Socijalističke partije u izbornoj jedinici u Draču i kasnije je izabran za poslanika.

Nakon objavljivanja ovih snimaka, lider opozicione Demokratske stranke, Lulzim Basha izjavio je da je “ovo neophodno rešiti a to rešenje uključuje ostavku premijera Edi Rame”.

Premijer Rama još nije reagovao na objavljivanje snimaka, ali je socijalistički poslanik Ulsi Manja izjavio da je dosije tužilaštva “korišten za prikupljanje političkih bodova”.

S druge strane, Tužilaštvo za teška krivična djela izjavilo je da je pokrenulo istragu kako bi se utvrdilo na koji način su snimci došli u medije. / ibna /