Opozicija u Albaniji zahteva od Izbornog saveta da ne imenuje lokalne odbornike

Opozicija u Albaniji zahteva od Izbornog saveta da ne imenuje lokalne odbornike

Albanska opozicija je poslala pismo Izbornom savetu, organu koji se bavi izbornim žalbama, tražeći suspenziju mandata za lokalne odbornike dok Ustavni sud ne donese presudu po ovom pitanju.

U pismu, opozicija kaže da je informisala brojne međunarodne institucijeo ovom pitanju, kao što su ODIHR, Međunarodna organizaciju monitoringa, EU i glavne ambasade akreditovane u Tirani.

“Asocijacija opština je Ustavnom sudu podnela zahtev za ocenu legitimnosti lokalnih izbora 30. juna. Dok ovo pitanje ne bude razmotreno od strane Ustavnog suda, postoji zakonska prepreka da Izborni savet izda mandate lokalnim odbornicima“, navodi se u pismu.

Prema pismu, samo Ustavni sud može da proceni način na koji je predsednik koristio svoja ovlaštenja, uključujući i dekret o izborima.

“Dok god je na snazi dekret za odravanje izbora 13. oktobra, mandati za lokalne odbornike se ne mogu raspodeliti”, kaže se u pismu.

Opozicija u Albaniji bojkotovala je lokalne izbore 30. juna i ne priznaje njihove rezultate. Predsednik države, Ilir Meta, s druge strane, izdao je dekret i opozivu ovih izbora a izdao je dekret o zakazivanju izbora13. oktobra. Vladajuća Socijalistika partija nije priznala odgađanje izbora i nastavila je proceduru usprkos Metinim dekretima. / ibna /