Opozicija u grčkom parlamentu napala vladajuću koaliciju zbog zakona o NIS-u

Opozicija u grčkom parlamentu napala vladajuću koaliciju zbog zakona o NIS-u

Politički sukob u grčkom parlamentu dostigao je vrhunac u vezi sa predlogom zakona koji je podnesen u hitnom postupku a rezultat je nove izmene kojom se utvrđuju izmene kriterijuma za imenovanje novog komandanta Nacionalne obaveštajne službe (NIS). KINAL i KKE napustili su raspravu protestujući protiv procedure, a rasprava u sali se usijala.

Prema predmetnom amandmanu, za imenovanje komandanta NIS-a potrebna je univerzitetska diploma domaćeg ili stranog univerziteta ili najmanje deset godina profesionalnog iskustva. Prema prethodnom aranžmanu, komandant NIS-a morao je imati univerzitetsku diplomu i administrativno iskustvo, ali nova izmena čini drugi kriterijum dovoljan samim sobom.

SIRIZA je govorila o “premijerovom skandalu”. „Da li vas neko prisiljava na ovako poniženje i da ne ponudite neki drugi izbor koji je u skladu sa zakonom? Zašto ponižavate NIS i vladu u očima cele međunarodne zajednice?“, rekao je glavni govornik opozicije i pozvao premijera da povuče amandman.

SIRIZA funkcioner, G. Ragoussis, optužio je K. Mitsotakisa da “naknadno završava promenu zakona, umesto da smeni nelegitimnog komandanta NIS-a kojeg je imenovao”. „Ko ga prisiljava na ovu skandaloznu promenu zakona? Ko ga “drži”?, pitao se on.

Državni sekretar G. Gerapetritis branio je sposobnost vlade da uspostavi uslove za delovanje u javnom interesu i nacionalnoj bezbednosti, favorizujući amandman i izjavljujući da se kvalifikacije koje se zahtevaju od komandanta uopšte nisu promenile. Tvrdi da ne postoji retroaktivnost odredbe i da su kvalifikacije postavljene tako da se imenuje novi komandant. “Sve će se suditi na osnovu rezultata”, rekao je poslanik Nove demokratije optužujući SIRIZA da postavlja pitanja nacionalne bezbednosti u parlamentu u prilično provokativnom tonu.

„Nećemo tolerisati ni postupke ni političke izbore koji šalju društvu pogrešnu poruku. Oni imenuju “naš narod” prilagođavajući zakon svojim izborima, a ne obrnuto”, rekao je portparol KINAL-a V. Kegkeroglou, pozivajući poslanike na povlačenje. KKE je govorio o prilagođenom zakonu.

Treba napomenuti da je izbor P. Kontoleona za položaj komandanta NIS-a izazvao napetosti već prošlog meseca kada je odlika o njegovom imenovanju objavljena. Kao što je glavna stranka opozicije zamjerila, nije imao ni formalnu kvalifikaciju niti priznatu diplomu, dok je takođe obavljao funkciju izvršnog direktora preduzeća za obezbeđenje. Zaista, Al. Tsipras je pitao premijera da li namerava da izmeni zakon o imenovanju komandanta NIS-a 6. avgusta, a Mitsotakis je uveravao da se “nijedan zakon neće promeniti”. / ibna