Opozicija u Severnoj Makedoniji traži rezoluciju o bugarskoj Deklaraciji

Opozicija u Severnoj Makedoniji traži rezoluciju o bugarskoj Deklaraciji

Severna Makedonija mora usvojiti rezoluciju kojom će reći Bugarskoj šta su nove crvene linije u rezoluciji koju je usvojio bugarski Parlament. Ovo je predlog lidera VMRO-DPMNE, Hristijana Mickoskog. Ovaj zahtev je izneo i na sastanku političkih lidera sa predsednikom države, Stevom Pendarovskim, a zahtev je dobio podršku svih stranaka. Opoziciona partija je saopštila da će u narednih nekoliko dana reagovati u Skupštini ili na neki drugi način. “Svi su se složili, uključujući Pendarovskog i Zaeva, da je neophodna reakcija. U narednih nekoliko dana ćemo videti kako će se odvijati ovaj posao. Ukoliko oni ne preduzmu inicijativu, VMRO-DPMNE će to uraditi,” rekao je generalni sekretar VMRO-DPMNE, Igor Janušev.

SDSM smatra da niko ne može dovoditi u pitanje nacionalni identitet i identitet koji je potvrđen u Ujedinjenim nacijama. “Odnosi sa Bugarskom i svim našim susedima moraju biti izgrađeni na odgovoran način, bez uvreda sa bilo koje strane i bez ugrožavanja bilo čijih nacionalnih osećanja. Znamo da je Republika Bugarska u poslednjoj fazi kampanje za lokalne izbore, i znamo da će kampanja krenuti i u našoj zemlji. To znači da moramo biti oprezni i ne dozvoliti da sporazumi budu ispolitizovani; to je svrha sporazuma,” rekao je portparol SDSM, Konstantin Kostadinov.

Rezolucija koju je nedavno usvojio bugarski Parlament sadrži dvadesetak zahteva, koji uključuju ukidanje makedonskog jezika i odricanje od makedonske nacionalne manjine, što bi makedonske vlasti trebale ispuniti kako put prema EU ne bi bio blokiran. Bugarska Vlada je podržala dodelu datuma Severnoj Makedoniji za počinjanje pregovora o članstvu u EU.

Dve države, Severna Makedonija i Bugarska, potpisale su, 1. avgusta 2017. godine, sporazum o dobrosusedskim odnosima, ali on još nije došao u fazu primene zbog razlika u mišljenjima dve države o etničkoj pripadnosti nekih istorijskih ličnosti čiju nacionalnost svojataju obe strane./ibna