Opozicione stranke optužuju grčku vladu da ne pušta vlast iz ruku

Opozicione stranke optužuju grčku vladu da ne pušta vlast iz ruku

Portparol vlade Dimitris Tanakopulos objavio je u utorak da premijer Alexis Tsipras namerava zakazati prevremene opšte izbore za 7. juli, kako bi se omogućio nesmetan završetak školskih ispita širom zemlje.

Izjava je izazvala političke kontroverze jer se očekivalo da će se vanredni izbori održati 30. juna. Opozicione stranke Nova demokratija i Pokret za promene snažno su reagovali na ovu vest, optužujući vladu da se “drži na vlasti” kako bi završila posao imenovanja najviših sudskih funkcionera.

Czanakopoulos nije odbacio tu mogućnost, ukazujući da Ustav daje vladi pravo da imenuje visoke sudske službenike, što znači i novog predsednika Vrhovnog suda i tužioca čiji mandat ističe 30. juna. Konačna odluka o tom pitanju očekuje se nakon povratka premijera sa sastanka Saveta Evrope u Briselu ove sedmice.

Prema lokalnim izveštajima, Alexis Tsipras se u ponedeljak konsultovao sa ministrom prosvete, kada treba raspisati opšte izbore. Takođe se navodi da Tsipras ne planira da podnese ostavku, što bi omogućilo imenovanje prelazne vlade.

Umesto toga, kako smatraju određnikrugovi, promeniće se samo ministar unutrašnjih poslova, kako bi se pripremili i nadgledali predstojeći opšti izbori, dok bi se mogle očekivati i druge ali manje izmene u kabinetu. Biće imenovan i novi ministar za zaštitu građana.

Nakon što je pobedila na evropskim izborima prošle nedelje za 9,4 poena, glavna opoziciona stranka Nova demokratija upozorila je Tsiprasovu administraciju da ne donosi nikakve odluke uoči izbora, što uključuje bilo kakve buduće obaveze.

U međuvremenu, glasnogovornik vlade izjavio je za Alpha TV u intervjuu u utorak da će premijer posetiti predsednika Grčke Republike 10. juna, kako bi zatražio prevremene izbore.Tsipras je ranije rekao da će od predsednika države zatražiti da se sastanu 2. juna./ibna