Optimistična očekivanja dolaze iz Brisela

Optimistična očekivanja dolaze iz Brisela

Razgovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom o članstvu u EU trebalo bi da počnu na proleće i na taj način treba da ispravimo grešku koja je učinjena prema ovim dvema zemljama u oktobru. Komesar za proširenje Oliver Varhelyi rekao je ovo juče na neformalnom sastanku s ministrima spoljnih poslova EU-a, kojem su prisustvovali ministri iz Severne Makedonije i Albanije.

Vlada Severne Makedonije je optimistična da će zemlja naredne godine dobiti datum za početak razgovora, ali među političkim analitičarima postoje i neke dileme. Naime, neki od njih ne vide šansu da dve zemlje dobiju zeleno svetlo na samitu u Zagrebu u maju, jer je nemoguće da zemlje članice do tada postignu dogovor o francuskom predlogu metodologije za pristup novih članica u EU.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije, Nikola Dimitrov, rekao je nakon sastanka da se zemlja fokusira na sprovođenje reformi. Najavio je i posetu komesara za proširenje Skoplju.

„Rečeno nam je da će u junu biti odluka, pa smo to morali da ispravimo. Mislim da na Zapadnom Balkanu nema druge alternative osim integracija u EU“, rekao je Dimitrov.

„Mi ovde ne vidimo ništa novo, nikakvu novu nadu za promenu francuskog stava, naime za promenu položaja francuskog predsednika. U skladu s novom metodologijom, još uvek je potrebno da se slože sve države članice i upitno je kada će se to dogoditi “, kaže Malinka Ristevska Jordanova iz Instituta za evropsku politiku.

Neformalnom sastanku u Briselu prethodio je sastanak Saveta za spoljne poslove EU. /ibna