Optimizam i „trnje“ na prvom sastanku Progresivnog saveza

Optimizam i „trnje“ na prvom sastanku Progresivnog saveza

Sutra je prvi dan rada izborne komisije SIRIZA-Progresivnog saveza, čije je formiranje objavljeno u četvrtak. To je novo telo koje predstavlja sve političke pokrete povezane sa SIRIZOM i sastaće se u Atini, a Alexis Tsipras će se obratiti na početku sastanka.

Očekuje se da će grčki premijer postaviti ciljeve Progresivnog saveza za pobedu na evropskim izborima, ističući da se saradnja neće iscrpiti na biralištima 26. maja, ali će postaviti temelje za progresivno upravljanje, nakon opštih izbora, koji će se, kako kažu vladini funkcioneri, održati na jesen.

Sastanak Izborne komisije dolazi nedelju dana nakon velikog okupljanja progresivnog fronta prošle subote u Atini.

Fotografija donosi “glavobolju” SIRIZI

Međutim, na putu ka evropskim izborima, veliku nelagodnost za SIRIZU predstavlja zajedničko pojavljivanje mogućeg budućeg evropskog poslanika i bivšeg ministra, Panosa Kourouplisa, sa mitropolitom Kalavrite i Egialije, Ambrosiosom. Fotografija P. Kourouplisa sa mitropolitom prisilila je sekretara SIRIZE da pozove kandidata za MEP „na raport“, a brojni rukovodioci SIRIZA izrazili su nelagodnost.

Razlog je to što je mitropolit Ambrosios koristio govor mržnje i oštre reči protiv prava homoseksualaca, imigranata, podržao je neonacističku partiju Zlatna zora, te je govorio protiv ministara i poslanika i samog grčkog premijera. Iako su jučerašnje informacije čak govorile o Kouruplisovom proterivanju sa EVRO-liste SIRIZE, danas je portparol vlade pojasnio situaciju, opisujući incident kao “nesretni”.

U međuvremenu, šef partije To Potami najavio je nominacije za evropske izbore za poslanike, Giorgosa Grammatikakisa i Miltosa Kirkosa. To su dva rukovodioca koji su za stvaranje progresivnog fronta prema krajnjoj desnici. Napominje se da To Potami nije odgovorio na poziv Sirize da se pridruži Progresivnom savezu./ibna