Optimizam u Severnoj Makedoniji nakon izveštaja o napretku

Optimizam u Severnoj Makedoniji nakon izveštaja o napretku

Nakon objavljivanja izveštaja Evropske komisije o napretku, državni lideri u Severnoj Makedoniji izrazili su optimizam da će dobiti datum za pokretanje pregovora o pridruživanju s EU.

Predsednik države, Stevo Pendarovski, rekao je da izveštaj odražava stvarnu situaciju u zemlji, te očekuje da Veće EU potvrdi napore koje je zemlja napravila tako što će odrediti datum pokretanja pregovora o pridruživanju. Pendarovski je rekao da bi svako odlaganje sa datumom obeshrabrilo građane.

Predsednik Parlamenta, Talat Dzaferi, rekao je da je zemlja ispunila sva očekivanja i da očekuje početak pregovora u junu.

Premijer Zoran Zaev rekao je da je pozitivna preporuka deseta po redu, međutim, prema njegovim rečima, ova preporuka je najpozitivnija koju je zemlja dobila do sada.

“Danas smo ponosni na uspeh koji je naša zemlja postigla. Kompletirali smo naš pregovarački tim i spremni smo za početak pregovora. Sada je red na Evropu da počne sa pokretanjem pregovora”, rekao je Zaev.

Evropska komisija je objavila izveštaj o napretku Severne Makedonije u kojem preporučuje otvaranje pregovora o pristupanju. Sada je na savetu ministara EU da u junu odluči da li će biti datuma za početak ovih pregovora. / ibna /