Optimizam u Skoplju za datum početka pregovora o pridruživanju EU

Optimizam u Skoplju za datum početka pregovora o pridruživanju EU

Skoplje očekuje da će proces pristupanja NATO-u biti završen do kraja godine, a da će sledećeg meseca će dobiti datum za početak pregovora sa Evropskom unijom.

Predsednik Severne Makedonije, Stevo Pendarovski, izrazio je optimizam da će Evropski savet narednog meseca odrediti datum za početak pregovora o pristupanju. Čak je i potpredsednik vlade za evropska pitanja Bujar Osmani optimističan da će to biti tako.

Osmani ove nedelje putuje u Brisel i Berlin, tražeći podršku na putu ka evropskim integracijama. On je danas nakon sastanka sa nemačkim ministrom za Evropu Michaelom Rothom rekao da je zemlja postigla značajan napredak i da je provela reforme navedene u izveštaju Evropske komisije. Osmani je rekao da je dobio potvrdu ministra Rota da Nemačka podržava evropske integracije Severne Makedonije i određivanje datuma za početak pregovora o pristupanju.

Sjedinjene Države se takođe nadaju da će Evropski savet u oktobru doneti odluku o početku pregovora sa Severnom Makedonijom, rekao je novoimenovani specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan, Metju Palmer u intervjuu za VOA.

Palmer je, međutim, rekao da bi zemlja trebalo da nastavi sa sprovođenjem programa reformi, uključujući usvajanje novog zakona o javnom tužilaštvu.

Mediji u Skoplju nagoveštavaju da bi proces ratifikacije protokola o pristupanju NATO-u mogao da se odloži zbog novih izbora u Španiji, zakazanim za 10. novembar.

Zbog političke krize, španski parlament nije ratifikovao protokol za članstvo, a prevremeni izbori će verovatno odložiti pridruživanje Severne Makedonije NATO-u na samitu u Londonu u decembru, izveštavaju mediji u Skoplju./ibna