ORF: Kako Mađarska utiče na medije u Sloveniji i Severnoj Makedoniji

ORF: Kako Mađarska utiče na medije u Sloveniji i Severnoj Makedoniji

Mađarska već godinama pokušava da utiče na medije u drugim zemljama, posebno u Sloveniji i Severnoj Makedoniji. Prema austrijskom nacionalnom emiteru ORF, u ovo su uložene ogromne sume novca.

Prema procenama EU, najmanje četiri miliona evra prebačeno je iz Mađarske u Sloveniju i Severnu Makedoniju od avgusta 2018. godine kroz najmanje tri kompanije blisko povezane sa strankom premijera Viktora Orbana, Fides. Od toga je 1,5 miliona evra otišlo uglavnom slovenačkim medijima, koji su bliski slovenačkom premijeru Janezu Janši. Dodaje se da je 2,5 miliona evra prošlo kroz Sloveniju do Severne Makedonije, posebno medijima bliskim VMRO-DPMNE, navodi austrijski javni servis ORF u objavljenoj analizi.

U tekstu ORF-a stoji:

„Desničarska populistička mađarska vlada ozbiljno ograničava slobodu medija u zemlji koja je članica EU, podrivajući temelje demokratije. Evropski parlament, između ostalog, to osuđuje. Ali to nije dovoljno – Mađarska već godinama pokušava da utiče na medije u drugim zemljama, posebno u Sloveniji i Severnoj Makedoniji. Uloženi su milioni. U stvari, ne postoji nijedna druga zemlja EU u kojoj je nostalgija za zemljama koje je nekada držala tako velika kao u Mađarskoj.

U stvari, teško da postoji još koja zemlja u EU u kojoj je nostalgija za teritorijama koje su joj nekada pripadale tako velika kao u Mađarskoj. Kao deo Habsburške monarhije, zemlja je izgubila više od 60% svoje teritorije u Prvom svetskom ratu. Međutim, mađarski premijer Viktor Orban, koji voli da se slika ispred mapa istorijske Mađarske, nije zainteresovan da povrati područja, nego želi da učini za susedne zemlje i zemlje Zapadnog Balkana.

Orban je u avgustu u Budimpešti otkrio ogroman spomenik nacionalnom suživotu u znak proslave bivše Velike Mađarske. Takođe je najavio da će „pokrenuti novu eru“ sa Slovačkom, Srbijom, Hrvatskom i Slovenijom. Čini se da je rad medija važan deo ovog plana. Već nekoliko godina prijatelji stranke Fidesz kupuju medijske kompanije u inostranstvu ili pokušavaju da sklope ugovore sa lokalnim izdavačima medija.

Prema procenama EU, najmanje 4 miliona evra se slilo u Sloveniju i Severnu Makedoniju od avgusta 2018. godine kroz najmanje tri kompanije koje su blisko povezane sa strankom Fides. Kaže se da je 1,5 miliona evra koristilo uglavnom slovenačkim medijima, koji su bliski slovenačkom premijeru Janezu Janši i njegovoj desničarskoj konzervativnoj Slovenačkoj demokratskoj stranci (SDS). Zatim se kaže da je 2,5 miliona evra otišlo iz Slovenije u Severnu Makedoniju – posebno u medijima koji imaju veze sa nacionalističkom opozicionom VMRO-DPMNE. Evropski Zeleni su dalje procenili da je slovenačkoj TV stanici Nova24TV, koja favorizuje Janšin SDS, isplatilo oko 2,4 miliona evra, uoči izbora u maju 2018. različitih mađarskih kompanija povezanih sa Orbanom.

Prema istraživanjima novinara iz Severne Makedonije, više od 3,2 miliona evra nedavno je ušlo u medije u ovoj zemlji, uglavnom preko mađarskog direktora medija Petera Šatca, koji ima veliki uticaj u Sloveniji i upravlja dvama medijima u Severnoj Makedoniji. Ovaj novac dolazi iz Mađarske za lažne oglase za maslinovo ulje i magnete za frižider.

Prema slovenačkom novinskom portalu Uncensored.si, Orbanov dugogodišnji nezvanični savetnik Arpad Haboni ključni je igrač. Nezvanično se smatra da je on mozak koji stoji iza antiimigracionih kampanja i antisemitskih „lažnih vesti“ o mađarsko-američkom biznismenu Georgeu Sorosu, iako njegov položaj u Fidesu ili mađarskoj vladi nije dokazan.

Slovenačko udruženje novinara u međuvremenu je primetilo da su pokušaji diskreditacije vlade Severne Makedonije i intenzitet napada dostigli takav nivo da su ugrozili slobodu medija i demokratiju u obe zemlje. „Dezinformacije na Zapadnom Balkanu, ali i u EU, rastući su problem demokratije“, rekao je za ORF.at evropski zastupnik Zelenih, Thomas Veitz. „Orbanovi medijski oligarsi predstavljaju pretnju novim demokratijama Zapadnog Balkana“.

Nekoliko poslanika u Evropskom parlamentu, osim Veicza, kao i socijaldemokrate Katie Piri, Tonino Picula i Austrijanac Andreas Schieder, oštro se protive mađarskoj praksi podrivanja demokratije. „On (Orban) uzima milione u svoje ruke kako bi se suprotstavio Evropskoj uniji među stanovništvom i diskreditovao proevropske političare poput premijera Zorana Zaeva“, rekao je Schieder za ORF.at. Schider predsedava delegacijom Severne Makedonije i član je Posebnog komiteta za dezinformacije i inostrani uticaj. „Lažne vesti i uticaj ne dolaze uvek iz Kine ili Rusije, već sve češće iz Mađarske“, nastavio je Schieder. U februaru 2020. godine, evropski socijaldemokrati podneli su usmeno pitanje Komisiji EU da komentarišu to pitanje. Komisija nije odgovorila.

Studija Parlamenta EU navodi da se u medijima u Severnoj Makedoniji sve češće izveštava o kampanjama dezinformacija. Između ostalog, imaju za cilj kvarenje međunarodnih odnosa, na primer, sa Grčkom i intenziviranje unutrašnjih sukoba između Makedonaca i Albanaca. Prema studiji, učinjeni su napori da se utiče na izbore, poput referenduma o promeni imena Makedonije u Severna Makedonija u septembru 2018. godine.

Evropski Zeleni stoga pozivaju Komisiju EU da ojača nezavisne medije i osigura transparentno finansiranje u EU. Ovo je posebno neophodno u slučaju Severne Makedonije, koja želi da se pridruži Uniji. Takođe žele da razjasne već obavljene transakcije i nezavisnu i dugoročnu strukturu finansiranja slobodnih medija u Evropi.

„Ako se ispostavi da je Orban tamo zaista koristio svoj uticaj da izaziva antievropsku propagandu, onda je to nelegalno mešanje u poslove druge zemlje“, rekao je Veitz. Komisija mora tada razjasniti odakle dolazi taj novac kako bi se osiguralo da nije došlo do zloupotrebe sredstava Zajednice.

„Lista slobode štampe Reportera bez granica u 2020. godini Mađarsku svrstava na 89. mesto od 180, Severna Makedonija 92. i Sloveniju 32.“ / ibna

Izvor: ORF