Organizacije žrtava iz Srebrenice traže pravdu u Strasbourgu

Organizacije žrtava iz Srebrenice traže pravdu u Strasbourgu

Nakon što je Vrhovni sud Holandije 19. jula donio konačnu presudu kojom je utvrđena delimična odgovornost Holandije za smrt oko 300 Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine, međunarodni tim za međunarodno prava koji predstavlja žrtve srebreničkog genocida, nezadovoljan utvrđenim stepenom odgovornosti, najavio je da će Evropskom sudu za ljudska prava (ECHR) u Strasbourgu u zakonskom roku (šest mjeseci) biti podnesena žalba.

Nezadovoljne stepenom odgovornosti koji je presudom smanjen na samo deset odsto, žrtve su odlučne da nastave pravnu bitku koja je započela pre 19 godina.

Uprkos smanjenom obimu odgovornosti, presuda u navedenom slučaju predstavlja pravnu pobedu.

„Nakon 19 godina rada na ovom slučaju, uspeli smo da postignemo pravnu pobedu, jer niko u istoriji evropskog i svetskog pravosuđa nikada nije uspeo da donese presudu kojom je proglasila zemlju odgovornom za neuspehe svojih vojnika koji su angažovani u misiji UN-a”, rekao je član međunarodnog tima pravnika Semir Guzin na konferenciji za novinare u Sarajevu, prenela je FENA.

Guzin, koji boravi u Sarajevu s članovima tima, advokatima Simonom van der Slujis i Marcom Gerritsenom, kako bi uskladili sledeće pravne korake, rekao je da je presuda, koja je sada postala konačna, utvrdila da je Holandija odgovorna za isplatu odštete žrtvama genocida u Srebrenici.

Izjavio je da je ta odgovornost nažalost svedena na neprihvatljivih deset posto, te da je presudom ograničen broj ljudi koji mogu zatražiti odštetu i da ona obuhvata samo one koji su ubijeni nakon što su ih pripadnici Vojske izbacili iz vojne baze u Potočarima, u kojoj je bio holandski bataljon.

Precizirao je da njihovi naslednici, rodbina, roditelji, supruge, deca, braća i sestre (oko 1.000 ljudi) s kojima su živeli zajedno imaju pravo na zahtev za nadoknadu i da će to iznositi deset posto ukupnog iznosa koji će se utvrditi kasnije.

Ovo je nadoknada nematerijalne štete (za pretrpljenu psihološku bol) koja je jednaka za sve i materijalnu štetu koja će se utvrđivati ​​za svaki slučaj posebno.

U pripremi slučajeva odštete trenutno je uključen međunarodni tim pravnika koji predstavljaju žrtve.

Guzin podseća da su u međuvremenu udruženjima žrtava dostavljeni odgovarajući upitnici, koje bi podnosioci zahteva trebali popuniti kako bi mogli precizirati pretrpljenu štetu u svakom pojedinačnom slučaju.

“Nakon prikupljanja ovih podataka, otvaramo pregovore s državom Holandijom kako bismo pokušali, putem pregovora, van suda utvrditi koja bi to bila odšteta”, objasnio je Guzin, navodeći da bi proces trebao biti okončan brzo i da ako se ne postigne dogovor, treba pokrenuti novi sudski postupak. / ibna