Oružane snage Crne Gore modernizuju opremu

Oružane snage Crne Gore modernizuju opremu

Modernizacija Oružanih snaga Crne Gore nalazi se na listi prioriteta, posebno u pogledu nabavke opreme u skladu sa najvišim standardima i trenutnim bezbednosnim izazovima. Crna Gora, najmlađa država članica NATO-a, doprinosi sistemu kolektivne bezbednosti i održavanju mira na globalnom nivou.

U tom kontekstu, američki Oshkosh će isporučiti laka oklopna vozila za Crnu Goru do 31. januara naredne godine, a Crna Gora će biti četvrta članica NATO-a koja je koristila ovu vrstu naoružanja.

Obezbeđivanjem tih vozila, kako pišu crnogorski mediji, dve će crnogorske pešadijske čete biti u potpunosti opremljene najsavremenijim vozilima. Vozila će imati žični sistem i daljinsko upravljanje oružanim stanicama, sa mogućnošću upravljanja instaliranim naoružanjem iz unutrašnjosti vozila.

Vojni analitičar, Aleksandar Radić, kaže za lokalne medije da Oružane snage Crne Gore imaju sredstva koja ne idu u korak sa modernim uslovima.

„Ako želite da učestvujete u mirovnoj misiji, morate imati višenamenska laka oklopna vozila. Novo američko terensko vozilo sa oklopnom zaštitom, JLTV, Joint Light taktičko vozilo, postaje standard za sve. Slovenija i Makedonija su ga već kupile. Za ta vozila je potrebno naoružanje i sada izdvajamo sredstva za nabavku naoružanja. Potrebno naoružanje pronađeno je u Izraelu“, rekao je Radić.

Kaže da će se nabavkom takvih vozila rešavati pitanje opreme crnogorskih trupa.

Ovo bi bila druga kupovina vojne opreme od ulaska Crne Gore u NATO. Prošle godine Crna Gora je kupila tri helikoptera iz Kanade.

Zahvaljujući helikopterima, znatno su poboljšani transport trupa, podrška vazdušnim jedinicama, medicinske evakuacije i spasilačke akcije.

Dugoročni plan razvoja odbrane 2019.-2028. kaže da je pristupanje Crne Gore NATO-u bio istorijski trenutak i prekretnica u crnogorskom konceptu odbrane. Crna Gora je dobila snažnu bezbednosnu podršku i punu garanciju za kolektivnu odbranu u složenom, dinamičnom i nepredvidivom modernom strateškom bezbednosnom okruženju.

Uz to, punopravnim članstvom u NATO-u, Crna Gora je preuzela mnoge zadatke i odgovornosti. Obavezala se da razvija svoje vojne kapacitete i da doprinese visokokvalitetnom bezbednosnom sistemu.

Vizija i razvoj crnogorskog bezbednosnog sistema su jasni – definisanje potrebnih vojnih kapaciteta i sposobnosti i uspostavljanje prioriteta u opremi i modernizaciji.

Da bi Crna Gora bila potpuno integrisana u NATO, potrebno je uskladiti razvoj nacionalnih odbrambenih kapaciteta sa procesom NATO odbrambenog planiranja.