OSCE osudio pretnje smrću upućene novinaru

OSCE osudio pretnje smrću upućene novinaru

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Desir i šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) Kathleen Kavalec najoštrije su osudili pretnju smrću upućenu Avdu Avdiću, novinaru internet magazina Žurnal.

Osoba sa navodnom kriminalnom pozadinom je 24. oktobra snimila video poruku u kojoj je vređala Avdića i pretila mu rekavši da će ga „tražiti u kanalu“. Prema medijskim izveštajima, ova pretnja usko je povezana sa Avdićevim istraživačkim radom ukoje se tiče izveštavanja o pranju novca i drugim krivičnim delima.

„Najoštrije osuđujem ovu groznu pretnju, koja je potpuno neprihvatljiva. Izuzetno je važno da nadležne vlasti u Bosni i Hercegovini istraže ovaj slučaj bez odlaganja i osobu odgovornu za ovu poruku izvedu pred lice pravde“, rekao je Desir. „Novinarima mora biti omogućeno da rade svoj istraživački posao, ne plašeći se za svoje živote. Oni koji izriču takve pretnje moraju se suočiti sa najoštrijom osudom. To je neophodno da bi se zaštitila sigurnost novinara,” rekao je Désir.

Ambasador Kavalec je rekla: „Vlasti u BiH treba da shvate ove pretnje ozbiljno i učine sve što je u njihovoj moći da ih spreče. Novinari istraživači igraju važnu ulogu u razotkrivanju teških zločina i mogu pomoći vlastima u njihovim istragama.”

Desir i Kavalec ponovili su zabrinutost da ovo nije izolovan slučaj protiv Žurnala i Avdića.

Podsetili su i na Odluku o bezbednosti novinara koja je doneta prošlog decembra na Ministarskom savetu OEBS-a u Milanu, ističući da je njena primena od presudnog značaja za stvaranje atmosfere u kojoj medijski profesionalci mogu svoj posao bezbedno obavljati.

Prijetnje su uslijedile nakon što je Žurnal objavio niz priča o navodnom slučaju pranja novca i ilegalne distribucije droge.

“BH novinari i linija za pomoć slobodnim medijima ovo smatraju ozbiljnom prijetnjom sigurnosti i životima žurnalskih novinara, prije svega Avda Avdića, autora niza članaka nakon kojih su on i svi ostali u redakciji ove medijske kuće koji su angažovani u istraživanju tema vezanih za kriminal su ugroženi,“ navodi udruženje BH Novinari u saopštenju za javnost./ibna