back to top
NaslovnicaAlo.rs"OSJETIO SAM TOPLOTU U GRUDIMA, A ZATIM BOL U SRCU!" Poznati srpski...

“OSJETIO SAM TOPLOTU U GRUDIMA, A ZATIM BOL U SRCU!” Poznati srpski trener Milan Lešnjak (48) o najvećoj životnoj drami!

Srčani udari i povišeni holesterol postaju glavna boljka današnjice

Kardiovaskularne bolesti su sve češći problem zbog nezdravog načina života i stresa svakodnevnice, a posledice mogu biti katastrofalne.

Milan Lešnjak (48), fudbalski trener, direktor omladinske škole FK Čukarički,

prošle godine je doživeo infarkt miokarda iznenada, iako je vodio zdrav život.

Nisam imao nikakve simptome. To se desilo iznenada, tokom noći, oko pola 12. Taj dan mi je bio uobičajen, radio sam, kasnije sam se video s prijateljima, nikakav stres. Osetio sam neku vrelinu, kao da mi je neko vulkansku lavu stavio na grudi. I od tog trenutka sam postepeno osećao sve jači bol, kao da me neko bode direktno u srce. Odmah sam pozvao Hitnu pomoć i oni su me prevezli u Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje, koja je bila dežurna bolnica. Te noći dobio sam dva stenta, koja su mi spasla život. Imao sam sreće. Ceo život se bavim sportom, profesionalno sam igrao fudbal. Nisam neko ko ima loše navike, živim poprilično zdravo, ali eto, desilo mi se. Sada redovno pijem terapiju, kontrolišem se i idem kod lekara – kaže Lešnjak.

- Advertisement -

Kako bi podigli svijest o kardiovaskularnim bolestima,

Udruženje pacijenata za borbu protiv srčanog udara „Moja druga šansa“ pokrenulo je kampanju „U ritmu čuke“.

Svi mislimo „neće baš mene“, ali to je pogrešno. Infarkt dolazi iznenada i ne bira ni pol, ni uzrast, ni osobu, ni rasu – kaže Ivan Toljagić, predsednik Udruženja „Moja druga šansa“.

Povišeni holesterol može biti jedan od uzročnika infarkta. Lekari preporučuju obavezne preglede nakon 40. godine.

– Holesterol može biti povišen zbog greške u metabolizmu holesterola ili nepravilne ishrane. Važno je pratiti vrednosti HDL, LDL i triglicerida. Preporučujemo lipidni profil nakon 40. godine radi procjene rizika – objašnjava prof. dr Petar Otašević.

U ritmu čuke i na terenu!

Udruženje „Moja druga šansa“ je pokrenulo kampanju kojoj se pridružio i fudbalski klub „Čukarički“.

- Advertisement -

U petak 17. maja na utakmici između Čukaričkog i Partizana posetioci će dobiti edukativne brošure o prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

BONUS VIDEO

POMISLIH, MAJKO MOJA, ZAR OVAKVI LJUDI ZAISTA POSTOJE? Vučić otvoreno o ČOVEKU KOJI MU JE PRETIO!

Izvor: ( www.alo.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave