Osmani i Hodžaj postavili uslove za sastanak Vučić – Kurti 15. juna

Osmani i Hodžaj postavili uslove za sastanak Vučić – Kurti 15. juna

Predsednica Kosova,Vjosa Osmani, rekla je u sredu da će Priština učestvovati u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Beogradom samo da bi postigla sporazum o uzajamnom priznanju.

Obraćajući se na debati koju je organizovao Atlantski savet, dodala je da bi Srbija, osim da prizna Kosovo, trebala da otvori arhive o nestalim osobama.

„Kosovo je spremno za razgovore kako bi se postiglo uzajamno priznanje sa Srbijom. Verujem da će to zavisiti od toga kako će se Srbija ponašati u dijalogu i šta misli o svom članstvu u Evropskoj uniji, jer sarađuje sa Rusijom i ekonomski i vojno“, rekla je Osmani.

Portparol Evropske komisije Peter Stano rekao je u sredu da se nova runda dijaloga Beograda i Prištine treba održati u Briselu 15. juna.

Rekao je da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti sastati sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom koji će posredovati u dijalogu.

Enver Hodžaj, lider kosovske Demokratske stranke, rekao je u sredu da bi premijer Albin Kurti trebalo da otkaže sastanak u Briselu 15. juna sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ako se Beograd ne izvini za „genocid“ u ratu 1998-1999.

„Ako se Srbija ne izvini pre 15. juna, Kurti bi trebalo da otkaže sastanak sa Vučićem“, rekao je Hodžaj, prenosi KoSSev.

Hodžaj je podsetio na uslove koje je Kurtiju postavio pre nego što je započeo dijalog o normalizaciji odnosa sa Beogradom: izvinjenje Srbije i otkrivanje šta se dogodilo sa nestalim osobama. / ibna