Osmani: Imamo kontakte sa privremenom vladom Bugarske

Osmani: Imamo kontakte sa privremenom vladom Bugarske

Juni je najbolja prilika da se sa Bugarskom nađe rešenje i ukine veto, uprkos činjenici da u Sofiji postoji privremena vlada, rekao je danas ministar spoljnih poslova Bujar Osmani. Odbacio je navode da aktuelna vlada u Sofiji nema moć da rešava takva pitanja, rekavši da jeste prelazna “ali nije državna izborna komisija, već vlada”. Takođe je dodao da je intenzivna komunikacija sa njom već uspostavljena.

„Obratili smo se sa zahtevom za sastanak, održavanje sastanka međuvladinog komiteta i prilagođavanje akcionog plana, ali, naravno, radimo sa našim prijateljima i pristalicama na deblokiranju procesa“, rekao je Osmani.

Dodao je da zemlja na sve načine pokušava da povrati poverenje u odnosima sa Bugarskom i mišljenja je da je jedini način da se odnosi dve zemlje vrate u normalu povratak samom Sporazumu o prijateljstvu.

„Vratićemo se Sporazumu ako održimo prvu međuvladinu konferenciju, dajući pregled onoga što je do sada sprovedeno u Sporazumu i napravićemo akcioni plan za ono što treba da primenimo u narednom periodu. Pokušavamo ovo da radimo kao ministarstvo u narednih šest meseci“, rekao je Osmani.

Primetio je da će biti potrebno usvajanje Godišnjeg izveštaja Odbora za istorijska pitanja, koji je, kako je rekao, „odobren skoro juče”. Veruje da je time ispunjen jedan od uslova za održavanje Međuvladine konferencije, iako u ovaj izveštaj treba uvesti minimalne tehničke ispravke, kao i uskladiti ga sa akcionim planom.

Prema Osmaniju, postoji ozbiljna predanost predsedavanja Portugala sa EU i ozbiljni napori da se premoste razlike između Skoplja i Sofije, a u tom kontekstu je i sutrašnja poseta portugalskog ministra spoljnih poslova Augusta Santosa Silve sa poverenikom za proširenje EU Oliverom Varhelyijem.

“Sutra ćemo dočekati portugalskog ministra i nadamo se da će on predstaviti predloge i ideje kako prevazići ovu blokadu i vratiti poverenje između dve strane”, rekao je danas Osmani. / Ibna