Osmani, Komšić i Đukanović zabrinuti zbog situacije u regionu

Osmani, Komšić i Đukanović zabrinuti zbog situacije u regionu

Predsednici Kosova i Crne Gore i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine izrazili su u zajedničkom saopštenju za javnost zabrinutost zbog nedavnih dešavanja u regionu.

Kako se navodi u saopštenju za javnost Predsedništva Kosova, predsednica Vjosa Osmani sastala se u četvrtak sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem u Njujorku, na marginama Generalne skupštine UN.

Troje predsednika izrazili su zabrinutost zbog najnovijih dešavanja, kao i „zajednički cilj očuvanja stabilnosti kao preduslova evropske perspektive svih zemalja Zapadnog Balkana“.

“Troje predsednika su se složila da nastave komunikaciju i dijalog o ovom pitanju”, navodi se u saopštenju.

Tri zemlje su nedavno odbacile inicijativu „Otvoreni Balkan“ koju su pokrenule Albanija, Severna Makedonija i Srbija. Nedavno je u Crnoj Gori došlo do tenzija oko ustoličenja novog crnogorskog mitropolita Srpske pravoslavne crkve, a granične prelaze između Kosova i Srbije, na Jarinju i Brnjaku, blokirali su četiri dana srpski demonstranti sa severa Kosova, nakon što je kosovska vlada odlučila da sprovede meru reciprociteta za srpske registarske tablice. / ibna